Napad na radijsko voditeljico je pretresel rusko novinarsko srenjo. Foto: Reuters
Napad na radijsko voditeljico je pretresel rusko novinarsko srenjo. Foto: Reuters
Plakat s Politkovsko in obtožbo Kremlja
Junija 2014 je sojenje morilcema leta 2006 ubite Ane Politkovske le dobilo svoj epilog. Dvema od peterice je sodišče odredilo dosmrtno zaporno kazen. Naročnik umora ostaja neznanka. Foto: EPA

Dmitrij Muratov je svoje načrte razgrnil na edini ruski neodvisni radijski postaji Eho Moskve, na katerem dela tudi omenjena napadena voditeljica. Kot je dejal, država ne daje zaščite novinarjem, zato bodo zanjo poskrbeli sami. Novinarje bodo poslali na izobraževanje o uporabi prej omenjenih pištol in tudi o drugih varnostnih ukrepih.

"Novinarsko sobo bom oborožil. Novinarjem bomo omogočili tudi druge varnostne ukrepe, o katerih pa ne želim govoriti," je povedal v eter. V preteklosti je bilo več novinarjev Nove Gazete ubitih v nepojasnjenih okoliščinah, med njimi je bila tudi ugledna novinarka Ana Politkovska, znana po kritični drži do predsednika Vladimirja Putina, ki je bila ubita leta 2006.

Iz podjetja Kalašnikov so sporočili, da novinarjem dajo 10-odstotni popust na vse nesmrtonosno orožje, pripravljeni pa so jim ponuditi tudi posvete o samoobrambi.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v odzivu na Muratove izjave v četrtek dejal, da lahko državljani sprejmejo varnostne ukrepe, če mislijo, da so potrebni in niso v nasprotju z zakoni, poroča Deutsche Welle.

Napadalec: Z voditeljico sem bil telepatsko povezan
Kot smo poročali, je pred štirimi dnevi moški vdrl v prostore radia Eho in zabodel 32-letno radijsko voditeljico. Novinarka je bila huje poškodovana, prepeljali so jo v bolnišnico. 48-letni napadalec je med zaslišanjem dejal, da ga je voditeljica spolno nadlegovala po "telepatskega stiku," ki naj bi ga vzpostavila že leta 2012.

Po napadu so se zvrstili številne kritike, da je ruska politika sovražna do neodvisnih medijev. Iz Kremlja so dan po napadu sporočili, da je bila voditeljica žrtev "norca," napad pa obžalujejo. "Na žalost lahko vsak od nas postane tarča norca," je dejal Peskov. A poskus povezati to "dejanje norosti s čimer koli drugim je nelogično in napačno", je dejal. "Dejanja norca so dejanja norca," je poročala STA.