ZDA so zapor v Guantanamu odprle po terorističnih napadih 11. septembra 2001 in vanj namestile teroristične osumljence. Foto: EPA
ZDA so zapor v Guantanamu odprle po terorističnih napadih 11. septembra 2001 in vanj namestile teroristične osumljence. Foto: EPA
Washington
Aktivisti za človekove pravice zahtevajo zaprtje Guantanama. Foto: EPA

Med premeščenimi jetniki so štirje Sirci, en Palestinec in en Tunizijec, ki so v južnoameriško državo prispeli na krovu ameriškega vojaškega transportnega letala. Gre za največjo skupino osumljencev za terorizem, ki so jih preselili iz Guantanama po letu 2009.

"Urugvaju smo zelo hvaležni za to pomembno humanitarno dejanje, predsedniku Joseju Mujici pa za odločitev, da dom ponudi posameznikom, ki se ne morejo vrniti v svojo domovino," je povedal posebni odposlanec State Departmenta za zaprtje Guantanama Cliff Sloan.

Urugvajski predsednik je marca napovedal, da bo njegova država iz humanitarnih razlogov sprejela nekatere jetnike, da bi ameriškemu predsedniku Baracku Obami pomagal pri njegovih dolgoletnih naporih za zaprtje taborišča.

"Podpora, ki jo dobivamo od prijateljev in zaveznikov, je ključna za dosego skupnega cilja zaprtja Guantanama. Ta premestitev je pomemben mejnik pri naših naporih za zaprtje taborišča," je dejal Sloan.

Med premeščenimi jetniki je tudi Džihad Dijab iz Sirije, ki je gladovno stavkal in od ameriškega sodišča zahteval ukaz, naj ga v Guantanamu prenehajo prisilno hraniti.

Premestitev prestavili zaradi volitev
Novembra so iz Guantanama na prostost izpustili sedem jetnikov. Tri je sprejela Gruzija, dva Slovaška in po enega Savdska Arabija ter Kuvajt. V taborišču ostaja še 136 jetnikov, večino pa zadržujejo brez obtožnice ali jih čaka sojenje.

Premestitve, ki naj bi stekle že avgusta, so sicer preložili iz političnih razlogov. Ko so bile ZDA pripravljene na premestitev, je bil Urugvaj sredi kampanje pred volitvami, na katerih so izbirali naslednika Mujice, zato je premestitev postala vroča politična tema.

Obama je ob prihodu na oblast pred šestimi leti obljubil, da bo zaprl sporno taborišče za teroristične osumljence, zaradi česar so ZDA vseskozi na udaru kritikov in borcev za človekove pravice, vendar je pri svojih namerah naletel na ovire v ameriškem kongresu.