Španska policija je v zadnjih treh letih prijela že več kot 100 potencialnih teroristov. Foto: EPA
Španska policija je v zadnjih treh letih prijela že več kot 100 potencialnih teroristov. Foto: EPA

V obsežni operaciji proti islamskim skrajnežem je španska policija 13 od 14 Maročanov in dva Alžirca aretirala v Barceloni in njeni okolici, dva v mestu Aranjuez blizu Madrida, enega izmed njih pa so prijeli na jugu države, v Malagi.

Vsi osumljenci naj bi potencialne upornike učili islama in spodbujali sveto vojno oz. džihad. Ob aretaciji so policisti zasegli tudi nekatere dokumente in dnevnike, ki spodbujajo džihad, računalniški material in mobilne telefone, niso pa odkrili nobenega orožja ali razstreliva.

Španska policija žanje uspehe v boju proti terorizmu
Od napadov na Madrid 11. marca leta 2004 je španska policija prijela že več kot sto osumljencev, domnevnih teroristov. Številni med njimi naj bi bili povezani z napadi na Madrid, kjer je v štirih skoraj sočasnih eksplozijah umrlo 191 ljudi, nekateri pa naj bi bili odgovorni za spodleteli napad na madridsko vrhovno sodišče. Zaradi napadov v Madridu poteka sojenje proti 29 obtoženim, med katerimi je večina Maročanov.

Španska policija je poostrila nadzor v Kataloniji, kjer prebiva večina od 570.000 Maročanov, pripadnikov največje priseljenske skupine v Španiji. Poostreni nadzor pa policija izvaja tudi v španskih enklavah Ceuta in Melilla v severni Afriki, kjer prebiva velik delež muslimanskega prebivalstva