Andrew Cuomo se v ZDA omenja kot eden od mogočih demokratskih predsedniških kandidatov leta 2016. Foto: EPA
Andrew Cuomo se v ZDA omenja kot eden od mogočih demokratskih predsedniških kandidatov leta 2016. Foto: EPA

Guverner je komisijo razpustil, ko je začela preiskovati ljudi in organizacije blizu Cuoma, in zadevo zdaj preiskuje zvezno tožilstvo, poroča New York Times. Komisija bi morala delovati najmanj 18 mesecev, guverner pa ji je stopil na rep po slabem letu dni.

KPK sestavil iz demokratov in republikancev
New Yorku so lani poleti pretresali številni škandali, povezani z državnimi kongresniki v prestolnici Albany. Cuomo je ustanovil posebno dvostrankarsko protikorupcijsko komisijo, sestavljeno iz demokratov in republikancev, da razčisti zadeve. Lani avgusta je dejal, da ima komisija proste roke in lahko preiskuje kogar želi, tudi njega samega.

"Komisija je moja in lahko delam, kar hočem"
Ko ga je komisija držala za besedo, pa je bilo šale konec. Guvernerjev urad je ustavil preiskavo podjetja Buying Time, katerega stranka je Cuomo, ustavil je preiskavo Nepremičninskega odbora New Yorka, ki je financiral Cuomove kampanje in tudi druge preiskave. Na sume vpletanja v delo komisije je Cuomo aprila odvrnil, da je komisija njegova in lahko dela kar hoče.

Zvezni tožilec z Manhattna Preet Bharara se s tem očitno ne strinja, saj je prevzel vso dokumentacijo junija razpuščene komisije in ugotavlja, ali bo kaj materiala za pregon morda tudi za guvernerja. Cuomo se v ZDA omenja kot eden od možnih demokratskih predsedniških kandidatov leta 2016.