Park Gen Hje se je večkrat opravičila in pojasnjevala, da je osamljena in izolirana državnica. Foto: Reuters
Park Gen Hje se je večkrat opravičila in pojasnjevala, da je osamljena in izolirana državnica. Foto: Reuters
Park Gun Hje ni več predsednica Južne Koreje

Park Gen Hje je na volitvah leta 2012 postala prva predsednica Južne Koreje in tudi prva ženska na čelu kakšne vzhodnoazijske države, zdaj pa jo je doletela usoda prve demokratično izvoljene južnokorejske predsednica, ki so jo odstavili s položaja.

Južnokorejski ustavni sodniki so soglasno podprli odločitev parlamenta, ki je decembra lani izglasoval odstavitev 65-letne Parkove zaradi korupcijskega škandala, v katerega je vpletena njena tesna prijateljica Čoj Sun Sil.

Parkova naj bi svoji prijateljici pomagala pri izsiljevanju podjetij za denar in ji dovolila, da se brez uradnih pooblastil vmešava v državne zadeve. Postopek proti Parkovi na ustavnem sodišču se je začel na začetku januarja. Po njeni odstavitvi je dolžnosti predsednika države začasno prevzel premier Hvang Kjo An.

Hvang je že napovedal, da bo njegov kabinet stabiliziral državo in preprečil stopnjevanje notranjega konflikta.

Volitve v dveh mesecih
Z odločitvijo ustavnega sodišča se je odprla pot za izvedbo predsedniških volitev v 60 dneh. Novi začasni predsednik je ministrom že naročil, da pripravijo vse potrebno za organizacijo volitev.

Po odločitvi ustavnih sodnikov je Parkova izgubila tudi imuniteto in proti njej bi lahko zdaj vložili obtožnico.

Pred poslopjem ustavnega sodišča se je med sprejemanjem odločitve o predsednici nabrala skupina nekaj sto njenih podpornikov in prišlo je tudi do izgredov. V spopadu s policijo sta bila ubita dva protestnika.

Park Gun Hje ni več predsednica Južne Koreje