Novi v. d. predsednika je sicer nekatere politične zapornike v teh dveh mesecih pomilostil, a samo
Novi v. d. predsednika je sicer nekatere politične zapornike v teh dveh mesecih pomilostil, a samo "manjše ribe". Foto: Reuters

Aktivisti in borci za človekove pravice Kukanova izpostavljajo kot političnega zapornika z najdaljšim zapornim stažem v tej osrednji azijski državi.

Kukanova so zaradi obtožbe poneverbe leta 1994 najprej obsodili na 20 let, leta 2014, ko bi moral na prostost, so mu kazen podaljšali za dve leti, češ da je kršil zaporniška pravila, zdaj, ko je bil ponovno primeren za izpust, pa so mu kazen znova podaljšali. Nov datum izpusta je tako zdaj oktober 2019.

Svojci, ki so ravno v teh dneh pričakovali Kukanovo izpustitev, so od organov v zaporu prejeli zgolj pismo, v katerem so zapisali, da so odločili, da je Kukanov kriv kršenja zaporniškega pravilnika, niso pa navedli, kakšne naj bi bile te kršitve.

Po Karimovu brez drastičnih sprememb
Aktivisti in člani opozicije pravijo, da je Kukanov, nekdaj izvršni direktor naftne rafinerije, postal "osebni sovražnik" uzbekistanskega predsednika Islama Karimova po tem, ko je tega kritiziral, podprl pa opozicijska gibanja. 78-letni Karimov, ki je 32-milijonskemu Uzbekistanu vladal z železno roko vse od leta 1990, je umrl prejšnji mesec za posledicami infarkta.

Karimova je po smrti kot vršilec dolžnosti nadomestil premier Šavkat Mirzijojev, za katerega se pričakuje, da bo gladko zmagal na predsedniških volitvah 4. decembra. Mirzijojev je sicer že pomilostil nekatere politične zapornike, a je šlo za manj prominentne posameznike, kot je Kukanov. Opazovalci tako tudi z menjavo garde ne pričakujejo kakšnih večjih sprememb v uzbekistanskem restriktivnem političnem okolju.