Dilma Rousseff se zaveda, da jo do 26. oktobra, ko bo potekal 2. krog predsedniških volitev, čaka še trda kampanja. Sama računa predvsem na glasove delavskega razreda Foto: EPA
Dilma Rousseff se zaveda, da jo do 26. oktobra, ko bo potekal 2. krog predsedniških volitev, čaka še trda kampanja. Sama računa predvsem na glasove delavskega razreda Foto: EPA
Trgi naj bi se dobro odzvali na Nevesovo uvrstitev v 2. krog: Wall Street in Sao Paulo ne skrivata želje po do trga prijaznejših politikah, za katere se zavzema Neves. Foto: EPA
Marina Silva je v finišu kampanje pogorela in končala na 3. mestu. Foto: EPA

Rousseffova je v prvem krogu v nedeljo prejela 42 odstotkov, Neves pa 34. Drugi krog volitev bo 26. oktobra. Zdajšnja predsednica je v svojem prvem odzivu na izid dejala, da so volivci zavrnili duhove preteklosti, recesije in brezposelnosti, in obljubila, da bo še naprej izvajal spremembe. Neves, priljubljeni guverner in vnuk priljubljenega brazilskega politika iz 80. let, bo imel tako možnost, da Rousseffovi prekriža načrte pri osvojitvi drugega mandata, čeprav ji javnomnenjske raziskave za zdaj napovedujejo tudi zmago v 2. krogu. Volilna udeležba je bila 80-odstotna.

Presenetljiv polom Silve
Na tretje mesto se je uvrstila kandidatka socialistične stranke, ugledna okoljevarstvenica Marina Silva, ki je prejela komaj 21 odstotkov glasov, kar je precejšnje presenečenje, saj so ji javnomnenjske raziskave napovedovale prvo mesto. A v zadnjih dneh kampanje so močno škodili negativni TV-oglasi, pojavili pa so se tudi dvomi o spremembi njenih stališč glede določenih tematik.

Po eni najbolj turbulentnih volilnih kampanj v zadnjih desetletjih, v kateri je med drugim kandidat Eduardo Campos tragično preminil v letalski nesreči, je izid na koncu tak, kot so ga analitiki napovedali že pred enim letom: za predsedniški položaj se bojujeta predstavnika dveh strank, ki sta na oblasti že zadnjih 20 let.

Neves je po objavi izidov že pozval podpornike Silve, naj v drugem krogu svoj glas oddajo zanj, ki, po svojih besedah, predstavlja "upanje za spremembo." Koga bo podprla Silva v drugem krogu, se bo z drugimi voditelji socialistične stranke odločila v prihodnjih dneh.

Bo Silvine glasove dobil Neves?
Kot kažejo prvi podatki, je 60 odstotkov Silvinih volivcev v javnomnenjskih raziskavah pred volitvami napovedalo, da bi v 2. krogu podprlo Nevesa. To napoveduje oster boj pred 2. krogom, česar se zavedajo tudi v taboru Rousseffove, kjer po objavi prvih izidov v nedeljo niso bili navdušeni. "Drugi krog bo za nas veliko zahtevnejši. Izid je tesnejši, kot smo pričakovali," je dejal eden od pomočnikov Rousseffove.

Rousseffova bo tako prihodnje tri tedne branila svoje politike, medtem ko ji bo na drugi strani Neves očital njene intervencionistične ukrepe, ki držijo državo v ekonomski krizi, sam pa se zavzema za prosto trgovino in ostrejši nadzor nad javno porabo, da bi tako povrnili zaupanje vlagateljev.

Zdajšnja predsednica sicer ostaja favoritka, v njeno korist gredo predvsem podatki o zmanjšanju revščine in ustvarjanju novih delovnih mest, kar je posledica 12-letnega vladanja njene stranke, pa tudi to, da v javnosti Nevesovo sredinsko Brazilsko socialdemokratsko stranko (PSDB) obravnavajo kot bogata stranka. V besedah predstavnikov Rousseffove naj bi tako v drugem krogu v ospredje še bolj prišel boj med "elito in ljudstvom", pri čemer naj bi Neves predstavljal elito, Rousseffova pa ljudstvo.