Farkundino krsto so nosile ženske, borke za pravice žensk. Foto: Reuters
Farkundino krsto so nosile ženske, borke za pravice žensk. Foto: Reuters
Afganistan
Farkunda se je po besedah njene družine izobraževala, da bi postala učiteljica, in je bila zelo verno dekle. Foto: Reuters
Afganistan
Pogreba se je udeležilo na stotine ljudi, ki so zahtevali, da oblasti storilce kaznujejo. Foto: Reuters

Pogreba 27-letne ženske, ki ji je bilo ime Farkunda, se je udeležilo na stotine ljudi, njeno krsto pa so nosile borke za pravice žensk in tako s kljubovalnim dejanjem v moško dominirani družbi prekinile tradicijo, da morajo krsto umrlega vedno nositi moški. Zbrani na pogrebu so zahtevali, da morajo oblasti storilce privesti pred roko pravice.

"To je zločin proti družini, zločin proti sestri in zločin proti človečnosti," je za agencijo AFP povedal Bari Salam, borec za človekove pravice, ki se je udeležil pogreba. "Vsi tisti, ki so bili vpleteni, in tisti, ki so podpirali umor, morajo biti kaznovani," je še dodal. "To brutalno dejanje dokazuje nesposobnost policijskih sil," pa je povedala ena izmed žensk na pogrebu.

Žensko pretepli, nato njeno truplo zažgali
Farkundo je v petek v središču Kabula napadla množica moških, jo do smrti pretepla, nato pa njeno truplo zažgala in odvrgla v reko. Dejanje so opazovali številni mimoidoči, pa tudi pripadniki policije, ki so le stali tam in niso ukrepali. Napadli so jo, ker naj bi zažgala Koran, a je prva preiskava pokazala, da za to dejanje ni nobenih dokazov.

"Farkunda je bila popolnoma nedolžna," je novinarjem povedal predstavnik ministrstva za notranje zadeve Mohamed Zair, ki je bil zadolžen za preiskavo incidenta. Povedal je, da so v povezavi z napadom že aretirali 21 ljudi, med njimi tudi osem policistov, afganistanski predsednik Ašraf Gani pa je umor ostro obsodil in že imenoval komisijo, ki bo natančno preiskala umor.

Izobraževala se je za učiteljico
Takoj po napadu so se pojavile tudi govorice, da naj bi bila ženska mentalno bolna, a so njeni sorodniki to zanikali. Njen brat je za agencijo Reuters povedal, da se je Farkunda izobraževala, da bi postala verska učiteljica. "Farkunda je bila zelo verno dekle. Večkrat je recitirala Koran, ki ga je znala na pamet, in molila petkrat na dan," je še povedal in dodal, da si je njen oče, ko je izvedel za napad, izmislil, da je bila bolna, da bi zaščitil preostale člane družine.

Napad, ki se je zgodil v bližini ene izmed kabulskih mošej, je bil prvi tovrstni napad v Afganistanu, pa čeprav so ženske v velikem delu države še vedno diskriminirane in pogosto tarče napadov, kjer storilci niso kaznovani. Po incidentu so številni prebivalci ostro kritizirali tako napad na nedolžno žensko kot tudi neodzivnost policije, obsodbe napada pa so se vrstile tudi z vseh strani sveta.

Posnetek napada, ki so ga očividci posneli na prenosne telefone, je takoj zaokrožil po družbenih omrežjih po vsem svetu.