Alep je bil nekdaj močno industrijsko središče in gospodarska prestolnica Sirije. Foto: Reuters
Alep je bil nekdaj močno industrijsko središče in gospodarska prestolnica Sirije. Foto: Reuters
false
Za nadzor nad mestom se bojujejo tako vladne sile kot uporniki (t. i. zmerneži in skrajneži). Foto: Reuters

Kot je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji, so vojaški center zasedli t. i. zmerni uporniki. Koalicija uporniških skupin je tako zasedla znanstveni raziskovalni center, ki so ga uporabljali kot vojašnico. Francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na observatorij, poroča, da je to odprlo več potencialnih linij napadov na druge četrti Alepa, ki so še vedno v vladnih rokah.

Sile predsednika Bašarja Al Asada so čez noč sicer neuspešno poskušale ponovno zavzeti center. Zjutraj so vladna letala bombardirala center, zaradi česar so uporniki nekatere dele evakuirali.

Na zahodu Alepa napada Ansar Al Šarija
V zadnjih dneh je močnejšo ofenzivo proti vladnim silam na zahodu Alepa sprožila nova islamistična koalicija, Ansar Al Šarija, v kateri med 13 skupinami sodeluje tudi sirska veja Al Kaide, Fronta Al Nusra. Ti uporniki so se po pisanju AFP-ja na območju četrti Zahra spopadli s silami, zvestimi režimu Al Asada.

Po prvotnem napredku so borce Ansar Al Šarije v petek vladne sile odbile. V petek je bilo tako po navedbah observatorija ubitih 29 borcev Ansar Al Šarije, podatkov o žrtvah na strani vladnih sil pa za zdaj ni.

Alep je bil nekoč kot močno industrijsko mesto gospodarska prestolnica Sirije. Spopadi za mesto so se začeli sredi leta 2012. Iz Ansar Al Šarije so sporočili, da je namen zasedbe Alepa tudi dostop do meje s Turčijo.

Vladne sile s Hezbolahom v operaciji na zahodu
Na zahodu države ob meji z Libanonom pa vladne sile po poročanju BBC-ja skupaj z borci libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah izvajajo operacije z namenom osvojiti mesto Zabadani. Gre za zadnje mesto v rokah sunitskih upornikov v regiji Kalamun v bližini Damaska in ob meji z Libanonom. Od glavnega mesta je Zabadani oddaljen okoli 20 kilometrov.

Mesto leži blizu glavne avtoceste, ki povezuje Damask z Bejrutom. Zabadani je sicer eno izmed prvih mest, ki je leta 2012 padlo v roke opozicijskih upornikov.

Upor proti predsedniku Al Asadu se je začel marca 2011, od takrat pa je bilo v sirski vojni ubitih že več kot 230.000 ljudi, 11,5 milijona - več kot pol prebivalstva države - pa je zapustilo svoje domove.