Plaz je odnesel del ceste do Frutigena pri Adelbodnu, a tekme za svetovni pokal bodo vseeno izpeljali. Foto: EPA
Plaz je odnesel del ceste do Frutigena pri Adelbodnu, a tekme za svetovni pokal bodo vseeno izpeljali. Foto: EPA

V Italiji sta letovišče Cervinio v dolini Aoste prekrila dva metra novozapadlega snega, zaradi česar je tam ujetih približno 10.000 turistov. Žičnice ne delujejo, saj so smučišča zaradi visokega snega in možnosti plazov prenevarna.

Izredne razmere so tudi v švicarskem Adelbodnu, kjer je morala na pomoč pri odstranjevanju posledic zemeljskega plazu, ki je zasul cesto do Frutigena, priskočiti celo vojska. Preglavice so za krajši čas postavile pod vprašaj celo izvedbo svetovnega pokala v smučanju, ki tam poteka ta konec tedna, a so bile oblasti odločene tekmovanja izvesti do konca in pospešeno popravljajo cestno povezavo.

Plaz pokopal mlada Nemca
Napeto je tudi v Avstriji na Predarlskem, kjer je nevarnost plazov na četrti stopnji. Tudi na Tirolskem je nevarnost plazov velika in številne ceste so zaprte.

Na vzhodnem Tirolskem pri kraju Kals se je v petek sprožil plaz, ki je zahteval življenji dveh mladih Nemcev, starih 25 in 26 let. Prvega so izpod snega potegnili že v petek popoldne, drugega pa so našli šele danes.

V francoskih Alpah so smučišča med drugim zaprta v enem največjih letovišč, Val d'Isere. Tudi v Chamonixu večina žičnic ne deluje.