Marco Rubio - nova prihodnost Amerike? Foto: Reuters
Marco Rubio - nova prihodnost Amerike? Foto: Reuters

Včeraj je včerajšnja voditeljica začela predsedniško kampanjo in obljubila, da nas bo popeljala nazaj v včeraj. Včeraj je za nami. In nikoli več se ne bomo vrnili.

Marco Rubio se je v besedni igri odzval na kandidaturo Hillary Clinton
Marco Rubio
Marco Rubio je v Miamiju nagovoril svoje privržence, ob njem pa je na odru stala tudi njegova družina. Foto: Reuters

Rubio je svojo odločitev, da se bo potegoval za republikansko nominacijo za predsedniške volitve, ki bodo novembra 2016, najprej sporočil političnim donatorjem, nato pa je na veliki prireditvi pred Stolpom svobode v Miamiju nagovoril še svoje privržence. Predstavil se je kot vodja nove politične generacije in svež obraz, ki bi lahko državo popeljal stran od političnih dinastij Clinton in Bush, ki so državo že vodile desetletja.

"Prišel je čas, da naša generacija Ameriko popelje v novo stoletje," je Rubio povedal navdušeni množici v Miamiju, ki je vzklikala: "Marco, Marco!" "Pred nami je priložnost, da spišemo najpomembnejše poglavje v ameriški zgodovini. Tega pa ne moremo narediti, če se bomo vrnili k voditeljem in idejam preteklosti," je še povedal in dejal, da je sam najboljša alternativa demokratki Hillary Clinton.

Senator Rubio je četrti kandidat z uradno napovedjo kandidature za predsedniške volitve, pred njim so to storili nekdanja prva dama, nekdanja ministrica za zunanje zadeve in nekdanja senatorka, demokratka Hillary Clinton in republikanska senatorja iz Teksasa in Kentuckyja, Ted Cruz in Rand Paul. Rubio je s 43 leti najmlajši kandidat in velja za zelo dobrega govorca, republikansko stranko pa bo skušal prepričati, da ji lahko prinese glasove manjšin, mladih in revnejših volivcev ter glasove žensk.

Za zdaj kaže na dvoboj Bush - Rubio
Kot vse kaže, bo gneča za predsedniško nominacijo na republikanski strani precej velika, in če Randu Paulu in Tedu Cruzu ne gre pripisovati prevelikih možnosti za uspeh, bo najresnejši tekmec Marca Rubia nekdanji floridski guverner Jeb Bush, ki kandidature uradno še ni naznanil, a bo to skoraj zagotovo storil. Rubio in Bush se bosta tako spopadla za naklonjenost republikancev na Floridi in imata, ker oba spadata v zlato sredino republikanske stranke, precej možnosti za uspeh tako na izboru za republikansko nominacijo kot na splošnih volitvah.

Rubio je ob tem za ABC News povedal, da ne tekmuje proti Jebu Bushu, ki je Rubia še kot guverner odločno podpiral v njegovem boju za senat, in da upa, da tudi Bush ne bo tekmoval proti njemu. Pravi pa, da država potrebuje republikansko stranko, ki bo nova in živahna, ki razume prihodnost in ima načrt za to prihodnost. "Počutim se edinstveno usposobljenega, da to Američanom ponudim," je še dodal Rubio.

Rubio nagovarja latinskoameriške volivce
Rubia in Busha druži še ena značilnost, oba si namreč lastita privlačnost za volivce latinskoameriškega rodu, katerih glasovi bi bili lahko leta 2016 odločilni. Bush je poročen z Mehičanko, Rubio pa ima kubanske korenine in je zelo kritičen do nove politike predsednika Baracka Obame do Kube. To bi mu lahko zagotovilo glasove kubanskih priseljencev na Floridi, a mu hkrati jemlje glasove drugih volivcev latinskoameriškega rodu, ki se v ZDA delijo na dva velika bloka. Večina je na strani demokratov, ker ti zagovarjajo prijaznejši sistem priseljevanja, na drugi strani pa so kubanski priseljenci, za katere je najpomembnejša menjava režima na Kubi.

Kot poročajo ameriški mediji, naj bi se Rubio, ki je član senatnih odborov za mednarodne odnose in obveščevalne dejavnosti ter oster kritik ameriške administracije zaradi pogajanj z Iranom, v kampanji osredotočil na pomoč pripadnikom ameriškega srednjega razreda ter na zunanjo politiko. Analitiki mu v boju z Bushem očitajo predvsem pomanjkanje izkušenj in mladost, saj naj se ne bi mogel kosati z Bushem, ki ima več političnih izkušenj, ki je bil osem let guverner Floride in se je učil iz prve roke, ko sta v Beli hiši prebivala njegov oče in brat.

Včeraj je včerajšnja voditeljica začela predsedniško kampanjo in obljubila, da nas bo popeljala nazaj v včeraj. Včeraj je za nami. In nikoli več se ne bomo vrnili.

Marco Rubio se je v besedni igri odzval na kandidaturo Hillary Clinton