Zakrivanje obraza (razen v pustnem času) bo od 1. oktobra v Avstriji kaznivo. Foto: Reuters
Zakrivanje obraza (razen v pustnem času) bo od 1. oktobra v Avstriji kaznivo. Foto: Reuters
Rachid Nekkaz
Milijonar Rachid Nekkaz je napovedal, da bo plačal kazni za ženske v burkah. Podobno že počne v Franciji, Belgiji, Švici in na Nizozemskem. Foto: Reuters

Generalna direktorica za javno varnost Michaela Kardeis je zagotovila, da bodo strogo sledili črki zakona. Tiskovni predstavnik policije je pojasnil, da bodo ljudi, ki ne bodo razkrili obraza, odpeljali na policijsko postajo, kjer lahko sledi tudi aretacija. Odvedena oseba mora nato policijsko postajo zapustiti z razkritim obratom, je dodal.

Maske za zaščito dihal, ki so sicer priljubljene pri turistih iz Azije, bodo dopuščali le, če oseba predloži zdravstveno potrdilo oziroma če oblasti izdajo opozorilo pred smogom ali drugimi nevarnimi snovmi, je še dejala Kardeisova.

Pustne maske bodo dovoljene le ob pustnem času.

Milijonar prevzel kazni za ženske v burkah
Alžirsko-francoski milijonar Rachid Nekkaz je po pisanju DPA-ja sporočil, da bo prevzel denarne kazni za ženske, ki nosijo burko. Podjetnik na ta način že pomaga ženskam v Franciji, Belgiji, Švici in na Nizozemskem, kjer so burke popolnoma oziroma delno prepovedane. Za plačilo kazni in pravno pomoč je do zdaj namenil 300.000 evrov.

Integracijski sveženj za prosilce za azil
V Avstriji so maja sprejeli integracijski sveženj zakonov za prebežnike, ki med drugim uvajajo obvezno integracijsko leto, več tečajev nemškega jezika in tečajev vrednot, družbenokoristno delo za prosilce za azil, prepoved zakrivanja obraza v javnosti ter omejitve pri razdeljevanju Korana. Prav tako so predvideni ukrepi za tiste, ki tega ne bodo spoštovali.

V skladu s svežnjem je standardizirani integracijski program začel veljati septembra, prepoved zakrivanja obraza v javnosti, ki so ga aktivisti že poimenovali "prepoved burke", pa bo začela veljati 1. oktobra.