Protestniki na aveniji Marina so z svetilkami na mobilnih telefonih razsvetlili svoj sprevod. Foto: Reuters
Protestniki na aveniji Marina so z svetilkami na mobilnih telefonih razsvetlili svoj sprevod. Foto: Reuters
Barcelona
Katalonski protestniki zahtevajo svobodo za priprte politike. Španske oblasti oz. prevzem oblasti nad Katalonijo po 155. členu ustave ob tem primerjajo z nacistično Nemčijo. Foto: Reuters
Protestniki zahtevajo svobodo za priprte voditelje

Protestniki, po uradnih podatkih policije se je zbralo 750.000 ljudi, so napolnili avenijo Marina, ki poteka od plaže do znamenite cerkve Sagrada Familia. Mnogi so bili odeti v katalonske zastave in z letaki in plakati zahtevali izpustitev priprtih politikov. Njihovi družinski člani so na protestih nastopili z govori.

Gibanji zahtevata izpustitev voditeljev Jordija Sancheza in Jordija Cuixarta, ki sta od 16. oktobra v priporu zaradi upora, ker naj bi spodbujala več sto protestnikov k oviranju španske policije, ki je 1. oktobra skušala preprečiti izvedbo katalonskega referenduma o neodvisnosti, s tem ko je na nekaterih voliščih zasegla glasovnice in volilne skrinjice.

Na protestih zahtevajo tudi izpustitev osmih nekdanjih katalonskih funkcionarjev, ki so se po razglasitvi neodvisnosti 27. oktobra znašli v priporu. Proti njim so sprožili sodne postopke, potem ko je Madrid v odziv na razglasitev odstavil regionalno vlado in razpustil parlament. Za 21. december je španska vlada napovedala nove regionalne volitve.

Puigdemont ostaja v Bruslju
Osem nekdanjih katalonskih ministrov je od preteklega tedna v priporu v Madridu zaradi obtožb upora in nezakonitega prisvajanja javnih sredstev. Od četrtka je zaradi istih obtožb priprtih tudi pet nekdanjih poslancev. Predsednica razpuščenega katalonskega parlamenta Carme Forcadell pa je plačala zahtevano varščino in v petek zapustila pripor.

Odstavljeni katalonski voditelj Carles Puigdemont je medtem s še štirimi nekdanjimi ministri v Bruslju. Prihodnji teden naj bi stopili pred belgijskega sodnika, potem ko je Španija zanje izdala evropski nalog za prijetje.

Avtonomističnim strankam ni uspelo sestaviti liste
Puigdemontovi stranki PDeCAT se s preostalimi strankami, ki podpirajo neodvisnost, ni uspelo dogovoriti o enotnem nastopanju na prihajajočih predčasnih volitvah. Rok za prijavo kandidatur list oziroma koalicij se je namreč iztekel v torek.

Leva stranka ERC je medtem sporočila, da bo voditelja stranke in podpredsednika razpuščenega parlamenta Oriola Junquerasa, ki je trenutno v priporu, znova postavila za vodilnega kandidiata, na listi stranke pa bo tudi nekaj poslancev, ki so bodisi priprti bodisi v Bruslju.

Protestniki zahtevajo svobodo za priprte voditelje