Svet
Libanon
Druga Parada ponosa v Bejrutu je odpovedana. Foto: Reuters

Dodaj v

V Bejrutu odpoved Parade ponosa v zameno za izpustitev organizatorja

Kljub liberalnejši družbi v Libanonu pripadniki LGBT-ja diskriminirani
16. maj 2018 ob 18:00
Bejrut - MMC RTV SLO, Reuters

Potem ko je lani postal Libanon prva arabska država s Parado ponosa, so letos oblasti prisilile organizatorja, da je dogodek odpovedal.

Organizator Parade ponosa v Bejrutu Hadi Damien je sporočil, da so pripadniki varnostnih sil v torek zvečer prišli na predstavo in ga odpeljali na policijsko postajo, kjer so ga zaslišali in zadržali čez noč. Kot je pojasnil, je moral v zameno za izpustitev na prostost podpisati zavezo, da bo odpovedal prihodnje dogodke v okviru tedna Parade ponosa, ki se je začel 12. maja in bi se moral končati 20. maja.

Če ne bi podpisal zaveze, so mu po njegovih besedah zagrozili, da bo moral pred preiskovalnega sodnika na podlagi členov zakona, ki se nanašajo na spodbujanje nemoralnosti in kršitve javne morale z usklajevanjem dejavnosti. Po nasvetu odvetnika je Damien podpisal zavezo.

Libanonski zakoni prepovedujejo "nenaravne" spolne odnose, a brez pojasnil, zato so pogosto uporabljeni za kriminalizacijo homoseksualnosti.

Napredek, a še naprej diskriminacija
Čeprav je Libanon liberalnejši od večine drugih arabskih držav, pa se geji, lezbijke, biseksualci in transseksualci vseeno spoprijemajo z diskriminacijo.

Damien je pozneje povedal, da je javni tožilec prejel program Parade ponosa v arabščini, ki pa je bil popolnoma izkrivljen, saj je dogodke prikazoval kot razuzdane in v nasprotju z zakoni, pri tem pa za pripadnike LGBT-skupnosti uporabljal zaničljive izraze.

Izvršna direktorica libanonske organizacije za pravice pripadnikov LGBT Geva Samhat je za Reuters povedala, da se številne organizacije za človekove pravice v Libanonu spoprijemajo s takimi pritiski.

"Za nas ni to nič novega," je dejala vodja organizacije Halem, a dodala, da je bil od začetkov gibanja LGBT pred dvajsetimi leti vseeno storjen velik napredek.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
mb128
# 16.05.2018 ob 19:07
fantom
Eh daj no le kakšni semiti oz. antisemiti tukaj je zgolj problem v tem, da bi celo paradirali tudi tisti, ki ga imajo pač radi v riti in s tem takšno praksko celo javno propagirali!
Chopin
# 16.05.2018 ob 19:54
Od kdaj je Libanon arabska država?

Libanonci so potomci Feničanov (ti so sicer res semitskega izvora, tako kot Arabci, vendar tudi Izraelci so semiti, pa jih ne označujemo za Arabce).


Niso potomci samo fenicanov, ampak razlicnih etnij. V bistvu so vecinoma miks med fenicani in arabci. Govorijo arabsko. V Libanonu zivi tudi 2 milijona Sircev in 0,5 milijona Palestincev. Libanon se steje pod arabske drzave.
sprint
# 17.05.2018 ob 06:55
Zakaj hudiča pa sploh morajo biti te neokusne, amoralne, kičaste in razuzdane parade? V čem je njihov smisel?
Vipavec
# 16.05.2018 ob 23:22
Posiljevanje s parado v državah kjer temu odkritoin v veliki večini nasprotujejo je čista neumna provokacija.
Hopi
# 16.05.2018 ob 21:35
Tudi tega konja (homosexualnost) se ne sme preveč spustiti z
vajeti.
Kakor tudi pri drugih zvrsteh sexualnosti NE.

Saj pri vseh zvrsteh lahko pride do pedofilije, do neprimernih javnih
razuzdanosti, do vedno novih in novih zahtev sexualcev pod
kamuflažo "svobode", kamuflaža pod "človekove pravice" ipd.

Torej vajeti v roke. In vsakega konja v svoj "boks", kjer ima dovolj
prostora za veselje. Brez motenja drugih konj z "na očeh javnosti".

Torej, ena sexualnost naj ne posiljuje druge sexualnosti s svojimi
željami.
Sula
# 16.05.2018 ob 19:55
Evropski judje niso semiti, temveč Kazari, ki so prevzeli judovsko vero.
vrtojb5
# 16.05.2018 ob 21:26
Lahko rečem samo, bravo Libanon.
josh k.
# 16.05.2018 ob 18:46
Bolje prepovedat (preventiva) kot pa, da bi prišlo do resnejših varnostnih težav.
Še malo morajo dozoret.
zeuss-zeng
# 17.05.2018 ob 12:20
Posiljevanje s parado v državah kjer temu odkritoin v veliki večini nasprotujejo je čista neumna provokacija.
-------------
tukaj igra veliko vlogo (sorošev) denar saj podkupuje tako državne oblasti kot mednarodne inštitucije . Je pa res da mu zadeva teče kar uspešno ...
Chopin
# 16.05.2018 ob 19:48
Skoda. Odnos do istospolnih je se vedno eden izmed najvecjih tabujev arabskih drzav. Podrocje, kjer se bodo scasoma sigurno bolj odprli, sploh v kaksnih bolj liberalnih obmocjih (vecja mesta, kjer je veliko turizma, recimo Dubaj). Glede na moje izkusnje se zadeve pocasi detabuizirajo, tako da sta reciml ZAE in Egipt na pravi poti. Libanon pa sploh. Sem imel kar goreco debato s kolegi Egipcani o istospolnih, ko so me prepricevali da v Egiptu ni istospolnih in sem se jim smejal. Na koncu debate so priznali da verjetno so in da je genetsko pogojeno. To je ze prvi korak, da pogovor o teh tematikah ni tabu in da ljudje ne pripisujejo istospolnosti bolezni ali obsedenosti s hudicem itd. V ostalih arabskih drzavah nisem zivel, tako da tezko komentiram.
fantom
# 16.05.2018 ob 19:00
Od kdaj je Libanon arabska država?

Libanonci so potomci Feničanov (ti so sicer res semitskega izvora, tako kot Arabci, vendar tudi Izraelci so semiti, pa jih ne označujemo za Arabce).
janezi
# 16.05.2018 ob 18:30
se že čuti moč islama v nekdaj krščanskem Bejrutu.
makoshark
# 16.05.2018 ob 21:53
mb128
Sicer pa je narava ultimativno zdravilo za prav vse in če ne že kaj drugega bo pa ona sama odpravila ta problem!

Res? Po toliko letih pa še kar narava ni opravila svojega ;)
makoshark
# 16.05.2018 ob 21:56
Hopi
Tudi tega konja (homosexualnost) se ne sme preveč spustiti z
vajeti.
Kakor tudi pri drugih zvrsteh sexualnosti NE.


Tako je, tudi heteresexualnost je treba zatreti.
firtoh
# 16.05.2018 ob 20:09
No ja..Pr nas je bila prva parada šele 2001.Pa ne smemo pozabiti civilnih iniciativ,kako so se vžigale in se vžigajo na omembo istospolne poroke(ki je nimamo),da o čem več niti ne debatiramo.
Še Španci in Portugalci,ki sta tradicionalni katoliški državi,sta nas prehiteli.
Mi smo v istem košu z Madžari,Hrvati,Malto,Italijo...Avstrija bo imela poroke s 1.1.2019.Poroke ima še 12 članic,vključno z Irsko
Prepovedane poroke in registrirane skupnosti pa so na Poljskem,Romuniji,Bolgariji,Litvi in Latviji
mb128
# 16.05.2018 ob 18:28
Eh ja ljudje smo pač različni in nekaterim žal premnogim je problem že to kdo gre s kom v posteljo kaj šele neka parada.
Po moje je ta parada v arabskem svetu veliko preuranjena. Ergo pustimo času čas, delujmo na drugačen način in morda ta parada tudi v arabskem svetu ne bo samo odpovedana čez kakšnih 5. let ampak celo izvedena! Sicer pa je narava ultimativno zdravilo za prav vse in če ne že kaj drugega bo pa ona sama odpravila ta problem!
Kazalo