Dilma Rousseff je na mestu predsednice od leta 2011. Foto: Reuters
Dilma Rousseff je na mestu predsednice od leta 2011. Foto: Reuters
Kot kaže, se čas Dilme Rousseff kot brazilske predsednice izteka. Foto: Reuters

Rousseffova, ki ji zaradi obtožb poneverjanja proračunskih izkazov grozi odpoklic, je namignila, da je prav Temer eden izmed tistih, ki vodijo prevrat in zaroto proti njej.

V glasovnem sporočilu, ki ga Rousseffova prilaga kot dokaz, Temer sprejema nalogo, da bi jo zamenjal na predsedniškem mestu, ob tem pa poziva k vladi narodne enotnosti. Temer pravi, da je bilo sporočilo razposlano po nesreči.

Po poročanju BBC-ja sporočilo nakazuje, da je do odpoklica Rousseffove dejansko že prišlo. V njem namreč Temer praktično že vadi svoj inavguracijski govor. Posnetek so brazilski mediji objavili le nekaj ur pred ključnim glasovanjem v kongresu, kjer so se odločali, ali bi se morali postopki za odpoklic Rousseffove nadaljevati.

65-članski kongresni odbor je z 38 glasovi za in 27 proti glasoval, da se postopek odpoklica predsednice nadaljuje. Glasovanje so spremljali kaotični prizori, ko so podporniki in nasprotniki Rousseffove kričali slogane in mahali s plakati.
Spodnji dom brazilskega kongresa bo končno sodbo o odpoklicu podal v nedeljo. Da bi uspel, ga morata na plenarni seji poslanske zbornice podpreti dve tretjini od skupno 513 poslancev.

V tem primeru bo Rousseffovi položaj zamrznjen za 180 dni, v vmesnem času pa bo moral o zahtevi za odpoklic odločiti tudi zgornji dom brazilskega kongresa, senat. Če bo tudi senat podprl nadaljevanje postopka za odstavitev, se bo Rousseffova soočila s sodnim procesom, ki se lahko konča z njeno dokončno odstavitvijo, če ne bo prej sama odstopila.

"Odkrito zarotništvo"
"Številni so se obrnili name, da bi dal vsaj okviren nagovor brazilskemu ljudstvu, kar počnem s ponižnostjo, previdnostjo in zmernostjo," je slišati Temerja na posnetku. BBC ob tem navaja, da glede na to, da bi se lahko tudi Temer znašel v postopku odpoklica, ki odnaša Rousseffovo, zvenijo njegove besede malce preuranjeno.

"Zdaj že odkrito kujejo zaroto, sredi belega dne, da bi destabilizirali legitimno izvoljeno predsednico," je zgrožena Rousseffova. "Brazilija živi v čudnih časih, časih prevrata, farse in izdaje."
Leta 2011 izvoljena Rousseffova se brani obtožb, da je odgovorna za novo recesijo v državi, po drugi pa tudi z resnejšimi obtožbami, da je pred volitvami leta 2014 poneverjala proračunske izkaze, da bi prikrila dejansko višino proračunskega primanjkljaja. Brani se tudi pred sumi vpletenosti v korupcijsko afero Petrobras.

Večina Brazilcev podpira postopek
Rousseffova sicer kljub množičnim protestom po državi vztraja pri tem, da ni naredila ničesar narobe in da ne bo odstopila. Vprašanje prihodnosti predsednice, ki je izgubila podporo med ljudstvom, je razdelilo Brazilijo in policija se pripravlja na množične proteste v prestolnici Brasilii.
V Riu de Janeiru se je na protestnem shodu zbralo na tisoče podpornikov Rousseffove. Javnomnenjske raziskave kažejo, da večina Brazilce podpira proces, a podporniki vladajoče Delavske stranke trdijo, da je postopek napačen, in ga celo primerjajo z državnim udarom, saj je po njihovih besedah "razrešitev predsednice, ki ni zakrivila kaznivih dejanj in ukradla niti penija, absurdno".

Politične razmere se v Braziliji zaostrujejo
Čas Rousseffovi se, kot kaže, izteka
Politične razmere se v Braziliji zaostrujejo
Čas Rousseffovi se, kot kaže, izteka