Zilic Fisher, John Penrose, Neil Peris, Helena Jarc, Iztok Jarc Foto: Pierre de Villiers
Zilic Fisher, John Penrose, Neil Peris, Helena Jarc, Iztok Jarc Foto: Pierre de Villiers

Sprejema se je udeležilo več kot 200 članov slovenske diaspore v Veliki Britaniji in njihovih prijateljev. Med uglednimi gosti je bila tudi Miloska Knott, ki se je kot prva Slovenka kadar koli zapisala v poseben red kraljevine, ta ji je dodelila častni naziv OBE (Officer of British Empire). Slavnostna prireditev bo čez nekaj tednov.

Današnji dogodek je organiziral konservativni poslanec Niel Perish, sicer velik prijatelj naše države. Perish je vodja poslanske skupine britanskega parlamenta za Slovenijo, v nagovoru pa je poudaril, da je po njegovem mnenju slovensko vino najboljše v Evropi. Perish je v preteklosti sodeloval v posebni skupini za kmetijstvo v Bruslju, kjer je služil kar nekaj poslanskih mandatov. Tokrat je na slovesnost povabil tudi britanskega ministra za turizem Johna Penrosa, ki je priložnost izkoristil tudi za povabilo vseh na obisk Slovenije.

Penrose je povedal, da v čudoviti deželi lahko v istem dnevu uživaš v alpskih krasotah in plavaš v Sredozemskem morju. Zbrane je znova povabil v Maribor, letošnjo Evropsko prestolnico kulture. Slovenski veleposlanik v Veliki Britaniji Iztok Jarc je dogodek označil kot izjemen, bil je navdušen nad čudovitim sprejemom, ki je potekal v t. i. Churchillovi sobi, južnem delu britanskega parlamenta, sobi, kjer je zgodovinski britanski premier poudaril pomen demokracije in človekovih pravic.

Iz Londona za MMC Nina Kojima