Policija je med preiskavo v Schaerbeek uporabila tudi robota. Foto: AP
Policija je med preiskavo v Schaerbeek uporabila tudi robota. Foto: AP
Schaarbeek
Predel Schaarbeek je v središču policijske preiskave po terorističnih napadih. Foto: EPA
Brata Khalid in Brahim El Bakraoui sta bila stara znanca policije, njuni imeni pa sta bili tudi na ameriškem seznamu teroristov. Foto: Interpol
Belgijska policija še vedno išče enega napadalca z letališča, med racijo pa so aretirali sedem osumljencev. Foto: Reuters
Bruselj je obiskal ameriški zunanji minister John Kerry, ki se je sestal z belgijskim premierjem Chalresom Michelom. Foto: Reuters
20-letni Mourad Laachraoui je mlajši brat enega izmed napadalcev na letališču Najima, ki je bil povezan tudi s pariškimi napadi. Mourad je sicer obetavni tekvondoist. Foto: Reuters
Val aretacij po Bruslju
Kerry v znak solidarnosti priletel v Bruselj
Belgija priznava napake v boju proti teroristom

Preiskava v soseski Schaarbeek je del širše policijske operacije, ki poteka po torkovih bombnih napadih na letališču in postaji podzemne železnice, kjer je bilo ubitih najmanj 31 ljudi, več kot 300 pa je bilo ranjenih.

Prav z območja Schaarbeek so se v torek trije napadalci odpeljali na letališče, kjer sta se dva nato razstrelila, tretjega pa še iščejo. V torek zvečer in ponoči so nato tam potekale racije, v katerih so policisti našli 15 kilogramov razstreliva, kemikalije za izdelavo bomb in zastavo Islamske države.

Osumljenec, ki so ga belgijski policisti ranili pred aretacijo, naj bi bil povezan s spodletelim poskusom napada v Franciji. Belgijsko tožilstvo je sporočilo, da je v petek prijelo skupaj tri osumljence, ki so povezani z načrtovanim napadom v Parizu.

V četrtek zvečer je francoska policija namreč sprožila protiteroristično preiskavo v Argenteuilu na severozahodu Pariza. Predtem je aretirala moškega, ki je načrtoval napade.

Minister za notranje zadeve Bernard Cazeneuve je dejal, da je osumljenec francoski državljan in da naj bi bili njegovi načrti že v sklepni fazi. Dodal je, da niso našli povezav ne z bruseljskim ne s pariškim napadom, je pa povedal, da "pripada teroristični mreži, ki je hotela napasti njihovo državo", poroča AFP. Aretacija je sledila tesnemu sodelovanju med evropskimi obveščevalci, potem ko so aretiranega opazovali že dalj časa.

Francoska tiskovna agencija AFP je ob sklicevanju na neimenovane policijske vire pozneje poročala, da so aretiranega, imenovanega Red K., julija lani v Bruslju v odsotnosti obsodili zaradi sodelovanja v džihadistični mreži, ki je nameravala oditi v Sirijo, kjer bi se bojevala na strani skrajnežev. Obsodili so ga skupaj z Abdelhamidom Abaaoudom, glavnim organizatorjem napadov v Parizu.

Med preiskavo terorističnih napadov v Bruslju so do zdaj aretirali sedem osumljencev. Potem ko je belgijska policija opravljala hišne preiskave, je četrtek zvečer tri osumljence aretirala blizu urada zveznega tožilstva, dve osebi so prijeli v središču mesta, šestega osumljenca pa v bruseljskem predmestju Jette. V petek zjutraj je policija končala racijo v Forestu, predmestju glavnega mesta, aretirala pa je še enega osumljenca.

V povezavi z napadi v Bruslju so dva moška prijeli tudi v Nemčiji, v mestih Giessen in Düsseldorf. Osumljenca v Giessnu naj bi prijeli v sredo zvečer, na svojem telefonu pa naj bi imel sporočila SMS, ki ga povezujejo z napadalci v Bruslju. V Düsseldorfu naj bi osumljenca prijeli v četrtek.

Brata na ameriškem seznamu
ZDA so v četrtek sporočile, da sta bila brata Brahim in Khalid El Bakraoui, ki sta se razstrelila v terorističnih napadih v Bruslju, označena kot potencialna teroristična grožnja na seznamu ameriških oblasti.

Brahim se je razstrelil na letališču, Khalid pa na podzemni železnici. Pred temi napadi sta imela brata že dolg policijski dosje zaradi kraj avtomobilov, ropov, pa tudi strelskih spopadov s policijo. Kot je poročala ameriška televizija NBC, pa ni znano, na katerem izmed mnogih terorističnih seznamov, ki jih imajo ZDA, sta bili njuni imeni.

DNK napadalca našli tudi v Parizu
Belgijsko tožilstvo je potrdilo, da je bil drugi napadalec na letališču znani džihadist Najim Laachraoui, ki je povezan tudi z napadi v Parizu. 24-letni belgijski državljan Laachraoui je izdeloval razstreliv za napade v obeh prestolnicah. Njegov DNK so našli tudi v pariški koncertni dvorani Bataclan in pri nogometnem stadionu Stade de France - glavnih prizoriščih novembrskih terorističnih napadov v francoski prestolnici.

Laachraoui je v Sirijo odpotoval v začetku leta 2013. V preteklosti je bil dober učenec bruseljske katoliške šole. Prijatelji in sorodniki ga opisujejo kot veselega otroka, ki je rad igral frizbi in nogomet, in ne morejo razumeti, kako je postal radikaliziran.

Na podzemni železnici naj bi bil ob Khalidu še en napadalec, ki je na posnetku viden z veliko torbo in se pogovarja s Khalidom. Tretji napadalec z letališča naj bi zbežal, potem ko njegova bomba ni eksplodirala; policija ga še išče.

Medtem belgijski VRT poroča, da preiskovalci domnevajo, da je džihadistična celica načrtovala še večji napad, v katerega naj bi bilo ob samomorilskih napadalcih vključeno tudi streljanje, kakršno je bilo novembra v Parizu. Takrat je bilo ubitih 130 ljudi. Skrajneži so streljali, se razstrelili in podtaknili razstrelivo na številnih krajih v francoski prestolnici.

Preiskovalci so našli povezave med bruseljskimi in pariškimi napadalci. Napadalci v belgijski prestolnici so vsi tesno povezani s Salahom Abdeslamom, ki so ga štiri dni pred pokolom v Bruslju aretirali. Abdeslam naj bi poskrbel za logistično izvedbo pariških napadov, bil pa je tesno povezan z glavnim organizatorjem napadov Abaaoudom, s katerim sta skupaj odraščala v zloglasni revni četrti Bruslja Molenbeeku. Abdeslam bi moral pričati v četrtek, a je bil postopek prestavljen na 7. april.

Velika napaka Belgijcev
Belgijske oblasti so v četrtek znižale stopnjo teroristične ogroženosti z najvišje četrte na tretjo. So pa belgijske oblasti "priznale napako" glede enega izmed napadalcev.

Turčija je namreč lani junija v Gaziantepu v bližini sirske meje aretirala Brahima El Bakraouija, ga vrnila v Evropo in posvarila Belgijo, a je bilo opozorilo prezrto. Kot so zatrdili iz Ankare, je bila o njem obveščena tudi Nizozemska. Belgijski notranji minister Jan Jambon in pravosodni minister Koen Geens sta zaradi tega že ponudila odstop, a ga je premier zavrnil.

Kerry: Sem Bruseljčan
V Bruselj je nenapovedano pripotoval ameriški državni sekretar John Kerry, ki je po pogovorih z belgijskim premierjem Charlesom Michelom izrazil solidarnost z Belgijci po terorističnih napadih. Michel pa je napovedal, da bo Belgija kmalu obnovila sodelovanje v letalskih napadih na položaje Islamske države v Iraku, ob tem pa dodal, da bi napade lahko morebiti razširili še v Sirijo. Michel je pojasnil, da bo Belgija v letalskih napadih mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA z letali F-16 v Iraku znova sodelovala od poletja naprej. V njih je sodelovala že od oktobra 2014 do julija 2015.

Kerry se je poklonil žrtvam terorističnih napadov v Bruslju in dejal, da je Bruseljčan, z Michelom pa sta potrdila, da je bilo v napadih ubitih več Američanov. Koliko, nista povedala. Neki visoki ameriški predstavnik je novinarjem povedal, da sta bila ubita najmanj dva Američana.

"Po terorističnih napadih 11. septembra 2001 v ZDA so mnogi po Evropi dejali 'Američan sem', zdaj pa mi pravimo 'Je suis Bruxellois' in 'Ik ben Brussel'," je dejal Kerry v francoščini in flamščini. Kerry je napovedal ameriško pomoč Belgiji pri preiskavi napadov ter poudaril, da ne bodo mirovali, dokler Islamska država ne bo uničena.

Evropski policijski urad Europol je za BBC sporočil, da je mreža džihada v Evropi "še obsežnejša, kot so se najprej bali". Direktor Europola Robert Wainwright je dejal, da je okoli 5.000 ljudi iz Evrope odšlo v Sirijo in Irak, kjer so se povezali z Islamsko državo, nekateri, a ne še vsi, pa so se že vrnili v Evropo. IS je prevzel odgovornost za napade v Bruslju in Parizu.

Laachraouijev brat uspešen tekvondoist
Prvič po napadih je spregovoril mlajši brat Laachraouija, Mourad, sicer izjemno obetaven tekvondoist. Na novinarski konferenci je Mourad dejal, da "je osramočen in žalosten" zaradi bratovih dejanj, ki jih ne razume. Kot je zatrdil, družina z Najimom ni imela stikov, odkar je ta leta 2013 odšel v Sirijo. Nazadnje se je javil, ko je prišel v stik z Islamsko državo, nato pa niso imeli več stikov, čeprav zdaj v Bruslju ni živel daleč stran. "Tudi družina si zastavlja enaka vprašanja kot vsi. Nekoč je bil prijeten in inteligenten fant. Ne moremo verjeti. Nočem razumeti njegovih dejanj, želim le iti naprej. Žalujem z žrtvami napadov. Počutim se slabo, sem žalosten in prestrašen," je dodal napadalčev brat, ki naj bi bil belgijski up za olimpijske igre 2020.

"Ko sva bila mlajša, sva si bila blizu, ko pa je rasla moja strast za šport, sva se oddaljila," je še povedal Mourad, ki je dodal, da je vedno ponosno predstavljal Belgijo na mednarodnih tekmovanjih. Na novinarski konferenci je bil prisoten tudi Mouradov odvetnik, ki je dejal, da je bil Najim od trenutka, ko se je pridružil Islamski državi, za "brata mrtev" in da družina ne bo mogla več živeti normalno, saj "bo ves čas živela s krivdo, da je družina terorista".

Proces identifikacij žrtev bo dolg
Doslej še niso uradno identificirali nobene žrtve. Zaradi silovitosti eksplozij naj bi izvedenci sodne medicine potrebovali več tednov, da bodo lahko potrdili identitete mrtvih. V središču eksplozij so bila "trupla povsem uničena, v majhnih koščkih, na obrobju pa je bilo mogoče najti bolj ali manj cela trupla, ki pa so imela odtrgane dele telesa," je pojasnil vodja oddelka za sodno medicino na univerzi v Liegeu Philippe Boxho. Žrtve bodo identificirali po njihovih zobeh, DNK in prstnih odtisih, kar pa je težko izvedljivo, ko je le malo ali sploh ne dovolj snovi za identifikacijo in ko so žrtve iz tujine, je dodal.

Po njegovih besedah naj bi žrtve in ranjeni prihajali iz 40 držav, tako bo proces dolg, morda pa bodo potrebovali tudi pomoč Interpola, poroča STA. Perujske oblasti so sporočile, da je bila na letališču ubita 37-letna Perujka Adelma Marina Tapia Ruiz. Z belgijske univerze Saint-Louis so sporočili, da je v napadih umrl njihov 20-letni študent prava Leopold Hecht. Umrl je tudi belgijski javni uslužbenec Olivier Delespesse, je sporočil njegov delodajalec. Nizozemsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so bili v eksploziji na letališču ubiti trije Nizozemci, 41-letna ženska iz mesta Deventer na meji z Nemčijo ter brat in sestra iz Maastrichta, ki sta živela v New Yorku, poroča DPA.

Val aretacij po Bruslju
Kerry v znak solidarnosti priletel v Bruselj
Belgija priznava napake v boju proti teroristom