Na postaji podzemne železnice Maelbeek se je razstrelil Khalid El Bakraoui, njegov brat Ibrahim pa je skupaj z Najimom Laachraouijem napadel na letališču. Foto: Reuters
Na postaji podzemne železnice Maelbeek se je razstrelil Khalid El Bakraoui, njegov brat Ibrahim pa je skupaj z Najimom Laachraouijem napadel na letališču. Foto: Reuters

Vračanje v normalnost postavlja nov mejnik - podzemna železnica bo po več kot mesecu dni znova vozila po enakem voznem redu, kot pred napadi 22. marca, s to razliko, da bodo postaje še naprej imele le dva vhoda oziroma izhoda. Prav tako je od zgodaj zjutraj odprta postaja Maelbeek v osrčju evropske četrti, kjer se je pred dobrim mesecem dni razstrelil samomorilski napadalec.

Pretekli konec tedna so postajo odprli za svojce žrtev ter politične veljake - približno 200 svojcev in žrtev napada se je prejšnjo soboto odpravilo na postajo Maelbeek in na eno od sten postaje napisalo sporočila upanja in miru. Podobna sporočila naj bi v prihodnjih dneh pisali tudi potniki, ki bodo vstopali ali izstopali v Maelbeeku.

Kmalu na letališču odprt tudi napadeni del
Napad na postajo podzemne železnice se je zgodil približno uro po dvojnem samomorilskem napadu na bruseljskem letališču. Skupaj sta napada zahtevala 32 mrtvih, več kot 300 ljudi je bilo ranjenih. Konec prejšnjega tedna so znova vzpostavili železniško povezavo z bruseljskim letališčem, prvi mož letališča Arnaud Feist pa je v petek napovedal, da bodo napadeni del, namenjen registraciji potnikov ob odhodu, za uporabo pripravili v nekaj tednih - predvidoma do konca maja.

Medtem letališče doseže tudi do približno štiri petine svojih siceršnjih zmogljivosti. Trenutno na letališču sprejmejo več kot 20.000 oseb dnevno, pred napadi pa je z letališča odletelo okrog 30.000 potnikov.