Sojenje 27-letnemu južnoafriškemu paraolimpijcu, ki je zaslovel kot tekač s protezami na poletnih olimpijskih igrah v Londonu leta 2012, se je začelo 3. marca letos. Na njem je nastopilo skoraj 40 prič. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Sojenje 27-letnemu južnoafriškemu paraolimpijcu, ki je zaslovel kot tekač s protezami na poletnih olimpijskih igrah v Londonu leta 2012, se je začelo 3. marca letos. Na njem je nastopilo skoraj 40 prič. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Paraolimpijca Oscarja Pistoriusa, ki je kriv nenaklepnega uboja svojega dekleta, poskuša obramba s hišnim zaporom in družbenokoristnim delom rešiti zaporne kazni. Družina umorjenega dekleta je zgrožena.

Pistoriusova obramba je na zaslišanje poklicala priče, ki naj bi dokazale, da mu je resnično žal za uboj dekleta Reeve Steenkamp in da ima pošten značaj. Njegov nekdanji menedžer Peet Van Zyl je izpostavil atletovo dobrodelnost za pomoč invalidnim osebam in pri tem izpostavil njegovo delo z Unicefom ter prostovoljstvo v domu za invalide.

Obramba je na pomoč poklicala tudi predstavnika južnoafriških zaporov, socialnega delavca Joela Maringo, ki je predlagal, naj Pistoriusa kaznujejo s hišnim zaporom in družbenokoristnim delom. Po njegovem prepričanju bi moral paraolimpijec v hišnem zaporu preživeti tri leta, dvakrat na mesec pa bi po osem ur opravljal družbenokoristno delo. Meringa je zatrdil, da bi to prispevalo k Pistoriusovi prevzgoji in spremembi vedenja.

Tožilec Gerrie Nel je Maringove predloge označil za "šokantno neprimerne", nad predlogom je zgrožena tudi družina umorjene.

Izrek kazni še ta teden
Pistoriusova psihologinja Lore Hartzenberg pa je na zaslišanju govorila o obsojenčevi ljubezni do Steenkampove in zatrdila, da je njegovo obžalovanje zagotovo pristno.

Obravnava pred izrekom kazni se bo nadaljevala v torek. Izrek kazni naj bi sledil še ta teden. Predtem pa bo tožilstvo zaslišalo priče, ki bodo zagovarjale najstrožjo kazen za Pistoriusa in izpostavljale njegovo zgodovino malomarnosti s strelnim orožjem.

Streljal v samoobrambi
Južnoafriška sodnica Thokozile Masipa je sicer za Pistoriusa 12. septembra odločila, da je kriv nenaklepnega uboja, ko je na lansko valentinovo ubil svoje 29-letno dekle Reevo Steenkamp. Kot je namreč ocenila, je Steenkampovo ubil po pomoti, saj je mislil, da je v hiši vlomilec.

Paraolimpijski zvezdnik se je ves čas zagovarjal, da ni šlo za umor, temveč naj bi streljal v samoobrambi. Domneval je, da se je v hišo pretihotapil vlomilec, zato je poprijel za strelno orožje. Štirikrat je ustrelil skozi vrata kopalnice, kjer pa je policijo po prihodu na prizorišče zločina pričakalo truplo njegovega dekleta, in ne vlomilca.