V Čečeniji je v skladu z napovedmi zmagala stranka Združena Rusija. Foto: EPA
V Čečeniji je v skladu z napovedmi zmagala stranka Združena Rusija. Foto: EPA
Volivec gre mimo stražarja, ki stoji pod plakatom Združene Rusije
Čečenci so zelo prestrašeni, ugotavlja delegacija Sveta Evrope. Foto: EPA

Volilna komisija je sporočila, da je po preštetih glasovih iz 128 izmed 430 volilnih okrajev stranka prejela kar 59,32 odstotka podpore, medtem ko so se na drugo mesto uvrstili komunisti z 12,78 odstotka podpore.

Na tretje mesto se je uvrstila Zveza desnih sil, ki je zbrala slabih 11 odstotkov. Volitev v dvodomni 58-članski parlament, ki so potekale ob strogih varnostnih ukrepih, se je udeležilo 66 odstotkov od 600.000 volilnih upravičencev.

"Čečeni zelo prestrašeni"
Človekoljubne organizacije in čečenski uporniki so sicer prve volitve po drugi ofenzivi ruske vojske v uporni republiki leta 1999 označili za neveljavne.

Svet Evrope je v republiko poslal osemčlansko delegacijo, ki je zbirala informacije o razmerah v Čečeniji, vendar volitev samih ni opazovala. Vodja delegacije Andreas Gross je povedal, da so Čečeni zelo prestrašeni, saj "resnična oblast" ni v rokah izvoljenih oblasti. Gross meni, da volivci od izvedenih volitev pričakujejo zlasti izboljšanje varnostnih razmer.

Delegacija je sicer ugotovila, da so volitve potekale precej mirno in brez zapletov. "Ni pa jasno, ali so bile resnično svobodne," je dejal član delegacije Rudolf Bindig.

Pred tem so v republiki v skladu s strategijo ruskega predsednika Vladimirja Putina po normalizaciji stanja v Čečeniji že izvedli ustavni referendum in predsedniške volitve. Kljub formalni institucionalizaciji oblasti pa zagotovil o miru v prihodnje še vedno ni.

Ruski predsednik Vladimir Putin je že pozdravil izid nedeljskih volitev. Po njegovem volitve uspešno končujejo proces vračanja miru v Čečenijo.