Đukanović je še pred objavo sporočila tožilstva o aretacijah dejal, da je stabilna in resna država in da ne pričakuje nobenih incidentov na dan volitev. Foto: EPA
Đukanović je še pred objavo sporočila tožilstva o aretacijah dejal, da je stabilna in resna država in da ne pričakuje nobenih incidentov na dan volitev. Foto: EPA
Črna gora
Aretirani naj bi načrtovali napade na dan parlamentarnih volitev. Foto: EPA
Volitve v Črni gori zasenčile aretacije
Parlamentarne volitve v Črni gori

Po petini preštetih glasov kaže, da je stranka DPS prejela 42,2 odstotka glasov, opozicijsko zavezništvo prozahodnih in prosrbskih strank Demokratska fronta 22,8 odstotka, zavezništvo Ključ je dobilo 11,6 odstotka glasov, Demokrati Aleksa Bečića pa 9,3 odstotka glasov.

Volitev se je udeležilo 73,2 odstotka volilnih upravičencev, kar je več kot na prejšnjih parlamentarnih volitvah leta 2012, ko je svoj glas oddalo 70,3 odstotka volivcev in volivk.

Volilno nedeljo je zaznamovala nočna aretacija 20 srbskih državljanov, ki so osumljeni, da so na dan parlamentarnih volitev načrtovali teroristična dejanja, med drugim naj bi ugrabili Đukanovića. Direktor črnogorske policije Slavko Stojanović je potrdil aretacije, o katerih so prej obstajale le neuradne informacije. Kot je pojasnil, so aretirani osumljeni vzpostavljanja kriminalne organizacije in terorizma, policija pa enega človeka, tudi srbskega državljana, še išče.

Stojanović je še dejal, da naj bi imeli prijeti namen prevzeti avtomatsko orožje, zvečer pa "napasti institucije, policije in predstavnike državnih organov", obstajala pa naj bi tudi "možnost napadov na visoke predstavnike oblasti". Kot je po zaslišanju aretiranih sporočilo tožilstvo, je bil načrt združbe, da po koncu današnjih volitev odvzamejo svobodo črnogorskemu premierju Milu Đukanoviću.

"Obstaja sum, da je bil načrt te organizacije, da v času razglasitve rezultatov parlamentarnih volitev ob uporabi orožja napadejo državljane, ki bi se zbrali pred stavbo črnogorske skupščine, in policiste, nato zavzamejo prostore skupščine z namenom, da bi razglasili volilno zmago določenih političnih strank. Prav tako obstaja sum, da je bil načrt kriminalne organizacije, da odvzamejo svobodo črnogorskemu premierju," so še sporočili iz tožilstva.

Črnogorski premier Đukanović je po aretaciji osumljenih dejal, da je Črna gora stabilna in resna država ter da ne pričakuje incidentov na volitvah, črnogorski predsednik Filip Vujanović pa ni želel komentirati aretacij in je poudaril, da je treba počakati odziv pristojnih služb.

Na čelu kriminalne skupine naj bi bil nekdanji poveljnik srbskih enot žandarmerije Bratislav Dikić, ki je moral leta 2013 zapustiti položaj zaradi kaznivih dejanj nekaterih pripadnikov enot, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Srbski portal blic.rs navaja televizijo PinkM, ki poroča, da policija sumi, da je skupina napade in druge akcije načrtovala v dogovoru z nekaterimi posamezniki iz ene "politične grupacije". Skupina naj bi v Črno goro pripeljala večjo količino orožja in razstreliva.

Volitve v Črni gori zasenčile aretacije
Parlamentarne volitve v Črni gori