Afriška unija vztraja, da bodo njeni vojaki, v sodelovanju z Združenimi narodi, uspeli zagotoviti mir v Darfurju. Foto: EPA
Afriška unija vztraja, da bodo njeni vojaki, v sodelovanju z Združenimi narodi, uspeli zagotoviti mir v Darfurju. Foto: EPA
Prebivalci Darfurja upajo, da bo tokratna misija resnično prinesla mir v pokrajino. Foto: EPA

Po pogovorih s sudanskim predsednikom Omarjem Al Baširjem v Kartumu je Konare povedal, da bodo afriške države brez težav zagotovile 26.000 vojakov, ki jih potrebujejo za skupno misijo AU-ja in ZN-a, in da ne potrebujejo pomoči azijskih in drugih držav.

"Danes lahko zagotovim, da smo prejeli zadostno podporo s strani afriških držav, da se nam ne bo treba zateči k neafriškim državam," je povedal Konare. Ni povedal, katere države naj bi sodelovale v misiji, je pa dodal še, da so zdaj na potezi Združeni narodi, ki morajo zagotoviti dovolj denarja za misijo.

Kljub Konarejevim spodbudnim besedam se med strokovnjaki pojavljajo vse večji dvomi v uspešnost afriških vojakov ter v sposobnost, da bodo sami uspeli ustaviti upornike, ki povzročajo nemir v Darfurju. BBC poroča tudi, da je nejasno, od kod bodo vsi afriški vojaki prišli, saj imajo mnoge afriške države same dovolj težav z vojaškimi vrstami.

Bašir pripravljen na sodelovanje
Sudanski predsednik Omar Al Bašir, ki je dolgo časa nasprotoval misiji Združenih narodov v Sudanu, saj je trdil, da bi to ogrozilo sudansko suverenost in bi še poslabšalo že tako katastrofalne razmere, je podprl Konarejev načrt. "Misija Afriške unije ima vso našo podporo, saj potrjuje prizadevanja sudanske vlade za zagotavljanje varnosti, miru in stabilnosti v Darfurju," je povedal po srečanju.

Neafriški vojaki niso dobrodošli
ZN je pred kratkim podvomil v sposobnost afriških vojakov zagotoviti mir v nemirni sudanski pokrajini Darfur in predlagal, da bi za pomoč poprosili azijske države. Objavili so celo seznam držav, ki bi bile pripravljene pomagati Darfurcem, a je to Afriška unija, ki v Sudanu že ima več kot 7.000 vojakov, odločno zavrnila, predlogu pa je nasprotovala tudi sudanska vlada.