Vodji ruske in ameriške diplomacije, Sergej Lavrov in John Kerry, tlakujeta pot premirju v sirski državljanski vojni. Jima bo uspelo? Foto: Reuters
Vodji ruske in ameriške diplomacije, Sergej Lavrov in John Kerry, tlakujeta pot premirju v sirski državljanski vojni. Jima bo uspelo? Foto: Reuters
Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin je v posebnem televizijskem nagovoru izrazil prepričanje, da "ima dogovor potencial za radikalno spremembo krizne situacije v Siriji". Foto: Reuters

Časovnico sta uskladila ruski zunanji minister Sergej Lavrov in ameriški John Kerry. Pred začetkom premirja pa se morajo vpletene strani, to je sirska armada in uporniške skupine, najkasneje do petka opoldne oziroma do 11. ure po srednjeevropskem času, izreči o tem, ali sprejemajo dogovor.

Dogovor predvideva, da vladne sirske sile skupaj s zavezniki in uporniki ustavijo medsebojne sovražnosti na vseh ravneh. Premirje sicer ne zajema bojev proti z Al Kaido povezani fronti Al Nusra in skrajni skupini Islamska država (IS), ki bodo tako še naprej tarča napadov sirske armade, ruskih letalskih sil in koalicije pod vodstvom ZDA.

Načelni dogovor je bil sicer sklenjen že 12. februarja v Münchnu, a so se nato boji nadaljevali tudi po preteku enotedenskega roka.

Putin in Ban Ki Moon pozdravila dogovor
Dogovor je pozdravil ruski predsednik Vladimir Putin, ki se je o njem že pogovoril s predsednikom ZDA Barackom Obamo. "Naredili bomo vse, kar je potrebno, z Damaskom, z legitimnimi sirskimi oblasti. Računamo na ZDA, da bodo naredili enako s svojimi zavezniki in skupinami, ki jih podpirajo," je Putin dejal v televizijskem nagovoru. Tudi generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Ban Ki Moon je dogovor označil za dolgo pričakovan signal upanja. Vse strani je pozval, naj ga spoštujejo.

Analitiki ostajajo previdni
Analitiki sicer opozarjajo, da je pot do učinkovitega premirja še negotova, saj v Siriji še potekajo intenzivni boji predvsem v okolici Alepa, kjer so vladne cilje s pomočjo ruskega letalstva dosegle nekaj pomembnih zmag. Poleg tega analitiki opozarjajo, da se vpletene strani niso držale prvega dogovora o premirju, tako da ostaja vprašanje, ali se bodo drugega.

Parlamentarne volitve 13. aprila
Medtem pa je sirski predsednik Bašar Asad za 13. april razpisal parlamentarne volitve. Te so bile nazadnje leta 2012.

V Siriji že 250.000 mrtvih in 11 milijonov pregnanih
Vojna v Siriji, ki traja že skoraj pet let, je zahtevala več kot 250.000 življenj. Z domov je bežalo okoli 11 milijonov oziroma polovica predvojnega prebivalstva Sirije. Približno 4,5 milijona ljudi je Sirijo tudi zapustilo.

Rusija in ZDA dosegli dogovor o premirju v Siriji
Rusija in ZDA dosegli dogovor o premirju v Siriji