Iraške vladne sile so po več dneh hudih bojev prevzele nadzor nad Hamamom al Alilom, krajem približno 15 kilometrov južno od Mosula. Foto: EPA
Iraške vladne sile so po več dneh hudih bojev prevzele nadzor nad Hamamom al Alilom, krajem približno 15 kilometrov južno od Mosula. Foto: EPA
Irak
V napadih je umrlo skupaj najmanj 21 ljudi, napadalca pa sta uporabila reševalni vozili. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Iraški premier: Smo tik pred osvoboditvijo Mosula

Tikritu in Samari je bilo ubitih najmanj 25 ljudi, več deset je ranjenih.

V Tikritu je samomorilski napadalec uporabil reševalno vozilo, ki ga je napolnil z razstrelivom, in ga razstrelil na nadzorni točki na južnem vzhodu v mesto, pri čemer je ubil 15 ljudi, 35 pa jih je ranil. V Samari južno od Tikrita pa je napadalec razstrelil vozilo v garažni hiši za romarje, ki obiskujejo enega izmed najsvetejših šiitskih svetišč, mošejo Al Askari, poroča Reuters. Ta eksplozija je ubila najmanj deset ljudi, med njimi tudi dva romarja iz Irana, sporočajo tamkajšnje oblasti. Ranjenih je bilo 25 ljudi. Tudi v Samari naj bi bilo vozilo, uporabljeno v napadu, reševalno vozilo. Med mrtvimi so višji vojaški častnik in štirje policisti. Oblasti so v obeh mestih v strahu pred novimi napadi razglasile policijsko uro.

Diverzija v času ofenzive
Reuters poroča, da deluje, da sta napada del diverzantskih akcij t. i. Islamske države (IS), ki jih je skupina izvedla že v Kirkuku, Bagdadu in na zahodu države. IS se namreč spopada z vse močnejšo ofenzivo na Mosul, drugo največje iraško mesto, ki je več kot dve leti pod nadzorom džihadistov. Vzporedno se je začela še ofenziva za osvoboditev Rake, samooklicane prestolnice IS-ja v Siriji.

Iraške sile pričakujejo, da se bodo v naslednji fazi spopadov v Mosulu soočili z veliko hujšim odporom borcev Islamske države. Kot je opozoril eden najvišjih voditeljev Kurdov, vodja varnostnega sveta iraškega Kurdistana Masrour Barzani, pa velja, da tudi če Islamsko državo preženejo iz Mosula, to ne bo dovolj za uničenje skupine, kajti njena radikalna ideologija bo preživela. "Boj proti IS-ju bo dolgotrajen," je Barzani dejal v intervjuju za Reuters. "Ne le vojaško gledano, temveč tudi ekonomsko in ideološko."

Vladne sile so prevzele nadzor nad krajem Hamam al Alil približno 15 kilometrov južno od Mosula. Iraški general Saed Shakir Jawdat je dejal, da varnostne sile nadzorujejo središče mesta, ni pa jasno, ali so borce IS-ja v celoti pregnali iz mesta. Boji se nadaljujejo tudi v Bašiki, ki leži 13 kilometrov severovzhodno od Mosula. Iraški premier Haider Al Abadi, ki je obiskal bojne linije vzhodno od Mosula, je napovedal, da se vladne sile "ne bodo umaknile in ne bodo poražene".

Ofenziva se je začela 17. oktobra, v njej pa sodelujejo iraška vojska, šiitske milice, sile iraških Kurdov, pri tem pa jih podpirajo zračne sile vojaške koalicije pod vodstvom ZDA. Elitne protiteroristične enote iraške vojske so že vdrle v vzhodni del mesta, pri čemer so naletele na hud odpor borcev IS-ja.

Iz drugega največjega iraškega mesta, v katerem je po enih podatkih še milijon, po drugih pa milijon in pol civilistov, je po podatkih Mednarodne organizacije za migracije od začetka ofenzive zbežalo 34.000 civilistov, v prihodnjih tednih pa se bo ta številka močno okrepila.

Iraški premier: Smo tik pred osvoboditvijo Mosula