Mursijevi privrženci slavijo zmago. Foto: Reuters
Mursijevi privrženci slavijo zmago. Foto: Reuters
Egipčani so se odločali med Mursijem in Šafikom. Foto: EPA

Muslimanska bratovščina je razglasitev utemeljila na podlagi izidov s 95 odstotkov od 13.000 volišč po državi.

Morsi naj bi dobil 52 odstotkov glasov, njegov protikandidat, nekdanji premier v vladi predsednika Hosnija Mubaraka Ahmed Šafik pa 48 odstotkov.
Razlika med kandidatoma je okrog milijon glasov, česar Šafik, po trditvah Muslimanske bratovščine, ne more več nadoknaditi. "Mursi je prvi civilist, ki je bil izvoljen za predsednika Egipta," sporoča Muslimanska bratovščina na svoji spletni strani.

Muslimanska bratovščina je podatke dobila od volilnih uradnikov iz centrov za štetje glasov, kjer je imel vsak kandidat svoje predstavnike, ki so seštevali glasove.
Muslimanska bratovščina je podobno objavila izide prvega kroga volitev pretekli mesec, ki so se kasneje izkazali za večinoma točne. Uradni izidi drugega kroga naj bi bili znani šele v četrtek.

Šafikov štab: Gre za bizarno poneverbo volilnih glasov
Šafik je razglasitev Muslimanske bratovščine že zavrnil, vodja njegove kampanje Mahmud Barakeh pa je dejal, da so "presenečeni nad bizarnim vedenjem, kar kaže na poneverbo volilnih glasov".
V drugem krogu Mursi in Šafik
Muslimanska bratovščina je prav tako sporočila, da bodo, če oblasti za zmagovalca razglasijo Šafika, šli nazaj na ulice, ker bo šlo za očitno poneverbo.
V prvem krogu volitev 23. in 24. maja se je pomerilo 12 tekmecev, Mursi in Šafik pa sta prejela največ glasov in se uvrstila v drugi krog. Mursi je zbral 24,8 odstotka podpore, Šafik pa 23,7.

Volitve je zasenčila sobotna odločitev egiptovske vojske, da razpusti parlament. Egiptovsko ustavno sodišče je namreč v četrtek razsodilo, da so bile parlamentarne volitve konec lanskega leta v nasprotju z ustavo in so zato neveljavne.
Politično krilo Muslimanske bratovščine, stranka Svoboda in pravičnost, je vladajoče generale obtožilo, da hočejo imeti vso oblast, in pozvala k referendumu o razpustitvi parlamenta.