Egiptovske varnostne sile imajo vse več težav pri zagotavljanju reda in miru v državi. Foto: EPA
Egiptovske varnostne sile imajo vse več težav pri zagotavljanju reda in miru v državi. Foto: EPA

Egipt je priča vse večje nestabilnosti, potem ko je vojska na začetku julija letos z oblasti odstranila izvoljenega predsednika Mohameda Mursija, kar je privedlo do protesta njegovih podpornikov in spopadov z varnostnimi silami, ki so zahtevali več sto življenj.

V bližini mesta Ismailija so oboroženi napadalci streljali na vojake ob nadzorni točki in jih pet ubili. Na tem območju se je v zadnjih tednih zgodilo že več napadov na egiptovske varnostne sile.

V ločenem napadu na jugu Sinaja je eksplozija avtomobila bombe pred sedežem varnostnih sil v mestu Al Tor ubila dva vojaka, okoli 50 jih je bilo ranjenih.

Na Sinajskem polotoku so že dolgo nevarnost islamski skrajneži, a njihovi napadi so se še okrepili po odstavitvi Mursija. Tako je bilo od julija ubitih več kot sto pripadnikov varnostnih sil.

V prestolnici Kairo so bile tarče še enega napada satelitske antene, ki so jih neznani napadalci obstreljevali z raketami. Med drugim je bila poškodovana antena, ki služi mednarodnim telefonskim klicem.

Kairo se je v ponedeljek počasi vračal v normalne tirnice, potem ko je bilo v nedeljo v spopadih med varnostnimi silami in Mursijevimi privrženci ubitih več kot 50 ljudi in ranjenih več kot 270, kar je bil eden najbolj krvavih dni od odstavitve vodje Muslimanske bratovščine.

Egipt priča novim spopadom
Egipt priča novim spopadom