Skupina Upor (na sliki) pravi, da je zbrala več milijonov podpisov proti predsedniku Mursiju po vsej državi. Foto: Reuters
Skupina Upor (na sliki) pravi, da je zbrala več milijonov podpisov proti predsedniku Mursiju po vsej državi. Foto: Reuters
Protestira se tudi proti sektaškemu nasilju in medverskim spopadom.

Do spopadov je prišlo pred koptsko cerkvijo v drugem največjem mestu v Egiptu. Prepir med dvema mladeničema, kristjanom in muslimanom, se je prelevil v družinski spor, ki je sprožil spopade v zahodnem predelu Aleksandrije.

Obe strani sta druga na drugo metali molotovke, preden so na kraj dogodka prišle varnostne sile in zaprle območje okoli cerkve. Policija je po približno dveh urah nasilja aretirala osem ljudi, poroča Reuters.

Kristjani predstavljajo okoli 10 odstotkov prebivalcev Egipta, ki jih je skupaj 84 milijonov. Pritožujejo se, da jih oblasti po padcu Hosnija Mubaraka ne zaščitijo dovolj pred islamisti. Prejšnji mesec je bilo v spopadih med kristjani in muslimani v Kairu ubitih najmanj 5 ljudi, več kot 80 pa je bilo ranjenih. Spopadi so izbruhnili po pogrebu štirih kristjanov, ki so umrli v prejšnjih spopadih z muslimani.

Kairo: Protesti proti Mursiju
Na stotine protestnikov, ki nasprotujejo egiptovskemu predsedniku Mohamedu Mursiju, je v petek mirno protestiralo v središču Kaira. Zahtevali so predčasne predsedniške volitve. Nekaj ur zatem je policija na demonstrante, ki so nanje metali molotovke, izstrelila solzivec.

Petkove proteste je organizirala skupina opozicijskih skupin, med njimi stranka Al Dustur nekdanjega vodje agencije Združenih narodov za jedrsko energijo Mohameda El Baradeja in gibanje 6. april, ki je bilo v ospredju upora proti nekdanjemu diktatorju Hosniju Mubaraku leta 2011.

Protestni shodi so se začeli v različnih delih mesta in se združili na trgu Tahrir, osrednjem prizorišču upora proti Mubaraku. Opozicija Mursija obtožuje, da vlada zgolj v interesu njegove Muslimanske bratovščine. Od njegove izvolitve na mesto predsednika lanskega junija se v Egiptu nadaljujeta resni politična in ekonomska kriza, pogosti pa so tudi spopadi med Mursijevimi nasprotniki in podporniki ter policijo.