Zaradi hude finančne krize v Grčiji so najbolj na udaru kritikov banke. Foto: EPA
Zaradi hude finančne krize v Grčiji so najbolj na udaru kritikov banke. Foto: EPA

Neimenovani predstavnik policije je sporočil, da je bilo eksplozivno sredstvo podtaknjeno v smetnjaku pri izpostavi Narodne banke. Pol ure pred eksplozijo je neki časopis prejel dva opozorilna telefonska klica, a je policija menila, da gre za potegavščino.

Eksplozija je zadnja v vrsti napadov na različne organizacije, novinarje in politike v Grčiji v minulih tednih. Pred dnevi so neznanci streljali na poslopje grške vladajoče stranke Nova demokracija v Atenah, pri čemer je en izstrelek priletel tudi v pisarno premiera Antonisa Samarasa.

Protesti proti rasizmu
Po nizu napadov na priseljence v Grčiji se je v soboto na atenskih ulicah zbralo na tisoče Grkov, ki so protestirali proti rasizmu, fašizmu in sovraštvu do tujcev. K protestu so pozvali številne levičarske organizacije in združenja priseljencev.

V preteklih mesecih so v Grčiji zaznali veliko število napadov na priseljence, po navedbah predsednika združenja pakistanskih priseljencev Jeveda Eslama naj bi jih bilo več kot 400.

V Grčiji, kjer je od 11,5 milijona prebivalcev okoli milijon priseljencev, je bilo v zadnjih dveh letih več napadov na več kot 230.000 priseljencev.