V hudi eksploziji je umrlo po zdajšnjih podatkih najmanj 33 ljudi, število žrtev pa hitro raste. Foto: Reuters
V hudi eksploziji je umrlo po zdajšnjih podatkih najmanj 33 ljudi, število žrtev pa hitro raste. Foto: Reuters
Krvava eksplozija v Ankari
V eksploziji v Ankari umrlo 27 ljudi

Reuters poroča, da je bilo po eksploziji slišati streljanje, na prizorišče pa so prihitela reševalna vozila. Turška televizija TRT po poročanju Reutersa sicer navaja, da je eksplozija odjeknila po tem, ko je avtomobil trčil v avtobus. Napad se je zgodil blizu osrednjega parka Guven.

Reuters medtem poroča, da je višji predstavnik varnostnih sil že dejal, da po prvih podatkih za napadom stoji Delavska stranka Kurdistana (PKK) ali z njo povezana druga skupina. Nihče še ni prevzel odgovornosti za napad. Turški notranji minister Efkan Ala je že napovedal, da naj bi bila jutri že končana preiskava napada, takrat pa naj bi oblasti sporočile tudi, katera organizacija naj bi bila odgovorna za napad.

Turška vlada je že za napad 17. februarja obtožila PKK in kurdske borce v Siriji. V napadu je umrlo najmanj 29 ljudi, večinoma vojakov.

Sodišče v Ankari je po napadu odredilo prepoved dostopa do Facebooka, Twitterja in drugih družbenih omrežij. Razlog naj bi bilo deljenje fotografij prizorišča napada. Oblasti sicer večkrat omejijo uporabo družbenih omrežij.


Ameriško veleposlaništvo opozorilo

Ob tem povejmo, da je ameriško veleposlaništvo v Ankari ameriške državljane že 11. marca obvestilo o morebitnem terorističnem napadu v Ankari v predelu Bahcelievler, ki je od današnjega kraja napada oddaljen okoli sedem kilometrov. V turški javnosti se že pojavljajo vprašanja, koliko informacij so imele tudi turške oblasti in ali ameriške oblasti vedo, kdo stoji za napadom.

Gre za tretjo večjo eksplozijo v mestu od oktobra 2015. V Ankari so 10. oktobra v napadu na mirovni shod v eksploziji blizu glavne železniške postaje umrli najmanj 103 ljudje, odgovorna pa naj bi bila t. i. Islamska država. 17. februarja letos pa je avtomobil bomba zapeljal v avtobuse z vojaki, pri čemer je umrlo najmanj 29 ljudi, 81 pa jih je bilo ranjenih. Odgovornost za ta napad je prevzela kurdska skupina Svobodni sokoli Kurdistana.


Krvava eksplozija v Ankari
V eksploziji v Ankari umrlo 27 ljudi