Večino žrtev je potres zahteval v pokrajini Manabi. Foto: Reuters
Večino žrtev je potres zahteval v pokrajini Manabi. Foto: Reuters

Dehidriranega in zmedenega Manuela Vasqueza je v najbolj prizadeti zahodni pokrajini Manabi našla skupina venezuelskih reševalcev, ki je zaslišala zvoke v eni izmed deloma porušenih stavb, ko je pregledovala poškodbe na poslopjih, je sporočilo venezuelsko veleposlaništvo v Quitu.

Silovit potres z magnitudo 7,8 je Ekvador prizadel 16. aprila in je bil eden hujših potresov v zadnjih desetletjih v tej južnoameriški državi. Po zadnjih podatkih je umrlo najmanj 659 ljudi, uničene pa so številne hiše, šole in ceste. Ocenjuje se, da je bilo uničenih kar 6.600 domovanj. Na pomoč Ekvadorju so prišle številne skupine reševalcev iz več držav.

Oblasti še vedno pogrešajo 33 ljudi, medtem ko jih več kot 22.000 živi v začasnih bivališčih.

Škoda po potresu je ocenjena na več kot tri milijarde dolarjev in predsednik Rafael Correa je že napovedal niz gospodarskih ukrepov, da bi lahko zagotovil sredstva za popotresno obnovo. Med drugim se napovedujejo začasno zvišanje davkov, odprodaja državnega premoženja in izdaja obveznic.

Zaradi padca cen nafte na svetovnih trgih se Ekvador že nekaj časa spopada z gospodarsko stagnacijo, ki jo spremljata nizka gospodarska rast in padec tujih vlaganj. "Država ima veliko naložb po zaslugi vlaganj v preteklih letih in prizadevali si bomo, da jih nekaj prodamo in tako premagamo te težke trenutke," je prejšnji teden dejal Correa.