Etiopijo pretresajo številni manjši upori, pri čemer so strelski napadi na tujce redki, precej pogostejše ugrabitve. V omenjeni pokrajini Afar do najhujšega incidenta prišlo leta 2007, ko so uporniki ugrabili pet Evropejcev. Foto: EPA
Etiopijo pretresajo številni manjši upori, pri čemer so strelski napadi na tujce redki, precej pogostejše ugrabitve. V omenjeni pokrajini Afar do najhujšega incidenta prišlo leta 2007, ko so uporniki ugrabili pet Evropejcev. Foto: EPA
Ugrabitev turistov v Afarju leta 2007
Po ugrabitvi petih turistov leta 2007 so se tujci praviloma izogibali nemirne pokrajine Afar. Foto: Reuters

Napad v pokrajini Afar na severu Etiopije se je zgodil v ponedeljek zgodaj zjutraj. V Afarju je veliko incidentov zaradi delovanja tako etiopskih kot eritrejskih upornikov, ki jih podpirata sovražni si državi.

Po smrtonosni zasedi še ugrabitev
Etiopska televizija poroča, da je bilo ubitih pet tujih turistov, dva ranjenca pa so v bolnišnico prepeljale etiopski vojaki. Brez poškodbe je nočni napad na prenočitveni tabor preživel en tuji turist. Prvi dan oblasti še niso razkrile državljanstev žrtev, v torek pa je prišla potrditev, da so med mrtvimi državljani različnih evropskih držav. Po popravljevnih podatkih etiopskih oblasti sta v strelskem napadu umrli dva Nemca, dva Madžara in Avstrijec. Etiopija je potrdila, da so oboroženci tudi ugrabili štiri ljudi, dva domačina, šoferja in policista, in dva Nemca.

"Skupino tujih turistov so napadli člani skupine, ki jo je izurila in oborožila Eritreja," je etiopski vladni predstavnik Bereket Simon izjavil za Reuters in tako neposredno obtožil sosednji državo za smrtonosen napad. Eritreja se je kasneje odzvala ob obtožbo: "To je pomilovanja vredno, absurdna laž. Eritreja nima nič z nobenim takšnim gibanjem ali skupino," je eritrejski veleposlanik pri Afriški uniji zanikal etiopsko obtožbo o odgovornosti za smrt petih tujih turistov.

Turisti redki v Afarju
Negostoljubna pokrajina Afar sicer ne velja za pogost cilj turistov v Etiopiji. Običajno se obmejni predel podajajo raziskovalci, dobrodelni delavci in navdušenci nad geografskimi pojavi. V Afarju je znamenita depresija Danakil, ki velja za enega najbolj vročih predelov Zemlje, kjer so tudi antični rudniki soli in delujoči ognjeniki. Nemški mediji poročajo, da se je v teh dneh neka skupina nemških turistov odpravila na vulkan Erta Ale, delujoči ognjenik v državi.

Nekdaj zavezniki, zdaj smrtni sovražniki
Etiopija
in Eritreja sta bili pol stoletja združeni v skupno državo, pod diktatorskim režimom Mengistuja se je oblikovalo zavezništvo med dvema osrednjima uporniškima skupinama v obeh deželah. Po zmagi v državljanski vojni leta 1991 je dve leti zatem prišlo do mirne ločitve in vzpostavitve samostojne ter neodvisne Eritreje.

Toda odnosi med nekdanjimi zavezniki, zdaj sosedi, so se hitro začeli slabšati in dve izmed najrevnejših afriških držav sta se med letoma 1998 in 2000 zapletli v izredno krvavo obmejno vojno, v kateri je umrlo okoli sto tisoč ljudi. Vse od takrat so odnosi izredno napeti, vsaka država pa podpira manjše uporniške skupine v nasprotni državi.