Vrhunec vaj bo sočasna padalska vaja v Nemččiji in Bolgariji. Foto: Reuters
Vrhunec vaj bo sočasna padalska vaja v Nemččiji in Bolgariji. Foto: Reuters

Vaje so se začele v soboto in bodo trajale štiri tedne. Cilj vaje "Swift response 15" je po navedbah ameriške vojske pokazati sposobnost Nata, da hitro razporedi svoje sile in na ta način prispeva k ohranitvi močne in varne Evrope.

Vrhunec vaj bo 26. avgusta, ko bo iz letal zavezniških sil na nemškem vadišču Hohenfels izskočilo več kot tisoč padalcev. Na isti dan bo podobna padalska vaja potekala tudi v Novem Selu v Bolgariji.

Vojaške vaje bodo potekale do 13. septembra, naj njih pa bo sodelovalo več kot 4.800 vojakov iz Bolgarije, Grčije, Francije, Italije, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Portugalske, Španije, Velike Britanije in ZDA. Vaj se bo udeležila tudi 82. letalsko-desantna divizija ameriške vojske, in sicer prvič v Evropi po tistem, ko je leta 1999 sodelovala v Natovi operaciji na Kosovu.

V izjavi za javnost ameriške vojske ob začetku vaj izrecno ni omenjen konflikt na vzhodu Ukrajine, kjer Rusija po mnenju Zahoda z orožjem in vojaki podpira proruske upornike, kar pa v Moskvi odločno zanikajo. Čeprav je bilo februarja sklenjeno premirje med ukrajinsko vojsko in uporniki, so se v zadnjih dneh spopadi znova razplamteli. Zaradi ukrajinske krize so se odnosi med Zahodom in Rusijo znašli na najnižji točki po koncu hladne vojne.

Jeseni na vajah 36.000 vojakov
Oktobra in novembra bodo sledile nove in še obsežnejše Natove vojaške vaje, kjer naj bi po nekaterih navedbah sodelovalo 36.000 vojakov iz več kot 30 držav zavezništva ter pratnerskih držav, med drugim tudi iz Avstralije. Vaje bodo potekale na območju južne in osrednje Evrope. Kot opazovalka je na vaje povabljena tudi Rusija in še nekatere mednarodne organizacije.

Nato je prejšnji teden zavrnil očitke, da s številnimi vojaškimi vajami povečuje možnost novega vojaškega spopada na evropskih tleh. Rusija je že konec lanskega leta napovedala, da bodo letos izvedli več kot štiri tisoč vojaških vaj, v katerih bo sodelovalo na tisoče vojakov, preverjalo pa se bo tudi najsodobnejše orožje.