Od vpeljave zakona aprila so v Franciji zaradi nošenja burk ali nikabov prijeli že 91 žensk. Foto: EPA
Od vpeljave zakona aprila so v Franciji zaradi nošenja burk ali nikabov prijeli že 91 žensk. Foto: EPA

32-letna Hind Ahmas in 36-letna Najate Nait Ali sta se 5. maja letos pred mestno hišo v kraju Meaux, približno 40 kilometrov od Pariza, pojavili v nikabih, tja pa sta prišli z rojstnodnevno torto za župana Francoisa Copeja, člana vladajoče Unije za ljudsko gibanje (UMP) predsednika Nicolasa Sarkozyja. Torta je bila narejena iz mandljev - ta beseda se v francoščini izgovori isto kot kazen.

Takrat ju je prijela policija in ju privedla pred sodišče, ki ju je oglobilo. Njun odvetnik je sporočil, da je bila prva kaznovana s 120 evri kazni, druga pa z 80 evri.

Pritožba na Evropskem sodišču za človekove pravice?
Odvetnik Gilles Devers je že napovedal, da se bo pritožil na sodbo, saj po njegovem krši temeljne pravice žensk. "Težava ni v globi. Težava je v tem, da sta ženski dejansko v hišnem priporu. To je prava kazen," je dejal, pritožbo pa sta napovedali tudi obsojenki. Ahmasova je že ob incidentu izrazila upanje, da bo kaznovana, da bo lahko oporekala zakonu vse do Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu, če bodo njene pritožbe v Franciji zavrnjene.

Francija burke in nikabe prepovedala aprila
Francija je bila prva evropska država, ki je uvedla prepoved nošenja pokrival, ki zakrivajo obraz, v javnosti. Od aprila je policija prijela že 91 žensk, vendar do zdaj še noben primer ni prišel na sodišče. BBC poroča, da so obsodbo z velikim zanimanjem spremljali ne samo v Franciji, ampak tudi drugod po Evropi, saj podobno zakonodajo pripravljajo Belgija, Italija, Danska, Avstrija, Nizozemska in Švica.