Motorist je streljal na vojake, ko so ti dvigovali denar z bankomata. Foto: EPA
Motorist je streljal na vojake, ko so ti dvigovali denar z bankomata. Foto: EPA

V četrtek je v Montaubanu na jugozahodu Francije neznani napadalec ubil dva vojaka in enega huje ranil, ko je nanje streljal med vožnjo z motornim kolesom.

Podoben incident se je zgodil pred petimi dnevi v Toulousu, ko je neznanec prav tako na motornem kolesu streljal in ubil 30-letnega pripadnika padalskega logističnega polka. Omenjeni vojak v času umora ni opravljal dolžnosti in ni nosil uniforme.

"Izdali smo varnostna navodila, še posebej glede vhodov v vojaška oporišča," je potrdil neimenovani predstavnik francoske vojske in dodal, da so vojakom odredili, naj zunaj vojašnic ne nosijo uniform.

Poostreni ukrepi veljajo za celotno jugozahodno Francijo, vključno z mesti Toulouse, Montauban, Pamiers in Tarbes. V teh mestih ima sedež večina francoskih elitnih letalskih enot.

Francoska medtem nadaljuje iskanje neznanega motorista, ki je v četrtek na nakupovalni ulici v Montaubanu zakrinkan streljal na tri vojake. Streli so bili usodni za dva vojaka, stara 24 in 26 let, medtem ko je njun 28-letni kolega v kritičnem stanju v bolnišnici.

Francoska policija še ni potrdila povezave s streljanji v Montaubanu in Toulousu, je pa potrdila, da je bil kaliber pištole pri obeh napadih enak, vendar pojasnjujejo, da to še ne pomeni, da gre za isto orožje.

Nekateri menijo, da bi bila lahko napada povezana z delovanjem francoske vojske v Afganistanu.