Protesti so potekali tako v Parizu kot v drugih mestih po Franciji. Foto: EPA
Protesti so potekali tako v Parizu kot v drugih mestih po Franciji. Foto: EPA
Skromen protest proti pokojninski reformi v Parizu

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so se nasprotniki reforme v Parizu med pohodom proti narodni skupščini zavzeli za "ustvarjanje delovnih mest, upokojevanje pri 60 letih in zvišanje plač".

Reforma predvideva podaljšanje pokojninske dobe z 41,5 na 43 let do leta 2035, kar pomeni, da bodo morali delavci za polno pokojnino delati dlje. Reforma tudi predvideva zvišanje prispevka delodajalcev in delojemalcev v pokojninski sistem, ne pa tudi zvišanja upokojitvene starosti s trenutnih 62 let ali novih davkov za upokojence.

Popoldne so nato poslanci narodne skupščine reformo le izglasovali. Za je glasovalo 270 poslancev, proti jih je bilo 249. Potrditev ni bila pod vprašajem, saj imajo vladajoči socialisti večino v spodnjem domu parlamenta. Senat bo o reformi sicer razpravljal 28. oktobra.

Prejšnja poskusa pokojninske reforme, in sicer v letih 1995 in 2010, sta sprožila množične proteste in stavke. Tokratni poskus socialistične vlade pa za zdaj še ni naletel na večji odpor.

Francija je sicer pod velikim pritiskom Evropske unije. Poskuša zamašiti luknje v radodarnem pokojninskem sistemu, ki bo imel brez reforme do leta 2020 20 milijard evrov izgube.

Skromen protest proti pokojninski reformi v Parizu