Kipci treh najresnejših predsedniških kandidatov: Le Penove, Fillona in Macrona. Foto: EPA
Kipci treh najresnejših predsedniških kandidatov: Le Penove, Fillona in Macrona. Foto: EPA

Kandidati so morali za vložitev kandidature predložiti najmanj 500 podpisov izvoljenih predstavnikov na nacionalni ali lokalni ravni iz najmanj 30 različnih departmajev - francoskih upravnih enot. Te pogoje je za letošnje volitve izpolnilo 11 kandidatov, je sporočil predsednik francoskega ustavnega sveta Laurent Fabius.

Med pet glavnih kandidatov se po javnomnenjskih raziskavah uvrščajo voditeljica skrajne desnice Marine Le Pen, sredinski kandidat Emmanuel Macron, kandidat konservativnih Republikancev Francois Fillon, kandidat socialistov Benoit Hamon in kandidat s podporo komunistov Jean-Luc Melenchon. Teh pet kandidatov se bo na začetku prihodnjega tedna tudi pomerilo na prvem televizijskem soočenju.

Med preostalimi šestimi kandidati sta po pisanju francoske tiskovne agencije AFP tudi protiameriški nacionalist, ki je prepričan, da je Evropska unija zarota s podporo Cie, in kandidat, ki je v preteklosti pozival k "termo-jedrskem" koridorju med Zemljo in Marsom.
Macron želi uvesti služenje vojaškega roka
Vodilni kandidat po javnomnenjskih raziskavah Emmanuel Macron je ob morebitni zmagi napovedal ponovno uvedbo kratkotrajnega obveznega služenja vojaškega roka. Fantje in dekleta bi morali vojaški rok opraviti v roku treh let od dopolnjenega 18. rojstnega dne, letno bi tako vojaški rok služilo okoli 600.000 Francozov.