Ženske, obtožene čarovnništva, pogosto mučijo in kruto pretepajo. Foto: Youtube
Ženske, obtožene čarovnništva, pogosto mučijo in kruto pretepajo. Foto: Youtube
Večina žensk, obtoženih čarovništva, so starejše ženske. Foto: Reuters
O čarovnicah iz Gane so Britanci nedavno posneli tudi pretresljiv dokumentarni film The Witches of Gambaga (Čarovnice iz Gamabge).

Kukuo na severu Gane je eden izmed šestih takih čarovniških taborišč, kamor se zatečejo čarovništva obtožene ženske pred brutalnim pretepanjem, mučenjem in linčem. Začetki taborišč segajo dobrih 100 let nazaj, ko so se vaški poglavarji odločili, da ustanovijo izolirana varna območja za ženske.
Tabore vodijo "tindanas", voditelji, usposobljeni "očistiti" obtoženo žensko, tako da ni le skupnost varna pred potencialnimi čarovniškimi uroki, ampak tudi ženska sama pred napadi. Še danes taborišča, v katerih lahko v kočah iz blata in slame brez elektrike ali tekoče vode prespi tudi do tisoč žensk, vodijo lokalni poglavarji.
Taboriščnice iz Kukua hodijo vsak dan pet kilometrov po vodo, preživljajo pa se z zbiranjem lesa za kurjavo, prodajo arašidov in delom na okoliških kmetijah. Vse to so pripravljene prenašati v zameno za varnost, poroča BBC.
Vdove na udaru
82-letna Samata Abdulai je ena izmed žensk iz Kukoa. Jesen svojega življenja je preživljala s svojimi vnuki, medtem ko je njena hčerka delala na njivi. A nekega dne so vaščani Abdulaievo začeli kriviti za smrt njene nečakinje, češ da jo je uročila. Zato je bil Samatin sin prisiljen svojo ostarelo mater odpeljati v čarovniško taborišče, kjer živi tudi njena mlajša sestra Safia, pred tem pa so sem poslali tudi njuno mamo in staro mamo.

Domnevne čarovnice so skoraj vedno starejše ženske in sodeč po poročilu ActionAida je bilo več kot 70 odstotkov prebivalk Kukua obtoženih in izgnanih po smrti njihovih soprogov. Kar daje misliti, da so obtožbe čarovništva način omogočanja družini, da se dokoplje do vdovinega premoženja. "Taborišča so dramatična manifestacija statusa, ki ga imajo ženske v Gani," razlaga profesor Dzodzi Tsikata iz Ganske univerze. "Starejše ženske postanejo tarča, ker družbi niso več koristne."

Črni madež Gane
Obtožbe čarovništva doletijo tudi ženske, ki se ne podredijo družbenim pričakovanjem, meni Lamnatu Adam iz skupine za pravice žensk Songtaba. "Od žensk se pričakuje, da bodo pokorne, zato ljudje, ko začneš glasno širiti svoje nazore ali pa celo, ko postaneš uspešen v svojem delu, predpostavljajo, da si obseden." Kot dokaz obsedenosti z zlimi duhovi ljudje interpretirajo tudi najrazličnejša nenavadna vedenja, vključno z depresijo ali demenco.

Čeprav so čarovniška taborišča izključno fenomen severne Gane, je vera v črno magijo med Ganci, kot tudi med ostalimi Afričani, vseprisotna. Celo obtožena Safia verjame v čarovnice, a meni, da so mnoge ženske, kot ona sama, po krivem obdolžene.

Uradna Gana, ki se ponaša, da je ena najbolj naprednih, demokratičnih in gospodarsko uspešnih afriških držav, čarovniška taborišča vidi kot velik madež na svojem ugledu. Vlada je lani obljubila, da bo skušala taborišča čim prej ukiniti, a kaj, ko bi bile ženske v svojih vaseh še v večji nevarnosti.