Davis je ves čas trdil, da je nedolžen, v njegov bran pa so se postavili tudi številne znane osebnosti in človekoljubne organizacije. Foto: EPA
Davis je ves čas trdil, da je nedolžen, v njegov bran pa so se postavili tudi številne znane osebnosti in človekoljubne organizacije. Foto: EPA

Temnopolti Troy Davis je bil leta 1991 obsojen na smrtno kazen zaradi uboja belopoltega policista Marka MacPhaila, ki naj bi ga Davis ustrelil leta 1989, ko je skušal pomagati brezdomcu pred Burger Kingom. Tožilstvo je trdilo, da je Davis tepel brezdomca s pištolo, ker ga je prosil za pivo. V preiskavi niso našli Davisove pištole, pa tudi preiskava DNK-ja Davisa ni povezala z umorom.

Izvršitev Davisove kazni so prestavili trikrat. Njegovo zadnjo prošnjo za preložitev so dvakrat zavrnili na državni ravni, nato pa so se odvetniki obsojenca obrnili še na vrhovno sodišče. To je z odločanjem za štiri ure zakasnilo usmrtitev, ki je bila predvidena za 19. uro po lokalnem času. Ko je sodišče sporočilo, da so prošnjo zavrnili, so v zaporu mestu Jackson v Georgii 42-letnega Davisa, ob prisotnosti vdove in otrok umorjenega policista, usmrtili z injekcijo.

Davis ves čas vztrajal, da je nedolžen
Primer 42-letnika je bil zelo odmeven, saj so številne priče v času sojenja preklicale ali spremenile svoja pričanja, tako da so se ob koncu pojavili resni dvomi o Davisovi krivdi. Tudi sam obtoženec je ves čas trdil, da je nedolžen, in da ni ubil policista, tudi tik pred usmrtitvijo je še zadnjič ponovil, da ni zagrešil umora. "Nisem imel pištole," je povedal in dodal: "Naj Bog blagoslovi tiste, ki mi bodo vzeli življenje".

Za mrtvega so ga razglasili nekaj po 23. uri po lokalnem času, pred zaporom pa se je ob tej priložnosti zbralo nekaj sto njegovih podpornikov, ki so vzklikali slogane: "Oni pravijo smrtna kazen, mi pravimo ne".

Osrednji obraz kampanje za ukinitev smrtne kazni
Davis je zaradi dvomov glede njegove dejanske krivde za umor v primeru, nabitem z rasno tematiko, postal osrednji obraz mednarodne kampanje za ukinitev smrtne kazni, saj so ga njegovi podporniki predstavljali kot tipičen primer po krivem obsojenega temnopoltega Američana. Pozivi k njegovi pomilostitvi so prihajali z vsega sveta, podpirali so ga tudi nekdanji predsednik ZDA Jimmy Carter, papež Benedikt XVI., nekdanji direktor FBI-ja William Sessions in igralka Susan Sarandon, zanj pa sta se zavzela tudi Svet Evrope in Amnesty International.

V Teksasu usmrtili Brewerja, ki je bil povezan s Ku Klux Klanom
Prav tako v sredo zvečer so v zvezni državi Teksas usmrtili 44-letnega Lawrenca Brewerja, ki je bil povezan s Ku Klux Klanom in je bil obsojen zaradi rasno motiviranega umora temnopoltega invalida leta 1998. Brewer ni nikoli obžaloval brutalnega umora 49-letnega Jamesa Byrda, ki so ga s soobtoženci privezali in vlekli s tovornjakom ter nato pustili, da so njegovo obglavljeno in razkosano truplo naslednji dan našli meščani in policisti.