Prvi znaki okužbe so slabost, šibkost in bolečine v mišicah. Foto: EPA
Prvi znaki okužbe so slabost, šibkost in bolečine v mišicah. Foto: EPA

"Gre za enega najzahtevnejših izbruhov ebole, s katerim smo se kdaj spopadali," pravijo v WHO-ju in ob tem dodajajo, da bodo potrebni še trije ali štirje meseci, da epidemijo zajezijo.

Vsi prejšnji izbruhi ebole so bili omejeni na manjša področja.

Okužba z virusom ebole
Virus ebole se prenaša s tesnimi neposrednimi stiki s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami okuženega s tem smrtonosnim virusom. Največkrat se je virus ebole prenesel znotraj družine ali na zdravstvene delavce, ki so bolnika negovali, ne da bi upoštevali načela ustreznega higieničnega ravnanja (uporaba zaščitnih rokavic, maske in zaščitnih očal) pri delu z bolnikom. Vir: ivz.si

Virus je do danes pokončal 101 človeka v Gvineji in deset ljudi v Liberiji. Iz Gvineje poročajo o 157 primerih okužbe, iz Liberije pa o 21. Središče izbruha je na jugu Gvineje, kjer so o prvem primeru poročali marca.

Ebola se širi s tesnimi stiki, pokonča pa od 25 do 90 odstotkov okuženih. Zdravila ali cepiva proti virusu, ki povzroča bolečino v mišicah, slabost, šibkost, drisko in vročino, v najhujših primerih pa odpoved organov in krvavenje, ni.