Ljudem svetujejo, naj ostanejo notri in naj pijejo veliko tekočine. Foto: AP
Ljudem svetujejo, naj ostanejo notri in naj pijejo veliko tekočine. Foto: AP

Najbolj za vročim in suhim vremenom trpi jug Indije. Med žrtvami prevladujejo gradbeni delavci, starejši in brezdomci, ki se ne morejo umakniti v notranje prostore.

V New Delhiju se zaradi peklenske vročine celo topijo ceste, v mestu pa bodo po napovednih še do naslednjega tedna vztrajale visoke temperature, ki se bodo gibale okrog 45 stopinj Celzija.

Bolnišnice v najbolj prizadetih zveznih državah so v nenehni pripravljenosti, da zdravijo bolnike za vročinsko kapjo, oblasti pa ljudem svetujejo, naj se zadržujejo doma in pijejo veliko vode.

Večina žrtev v Andra Pradešu
Vročina je najbolj udarila po zvezni državi Andra Pradeš na jugu Indije, kjer so od 18. maja našteli že skoraj 900 smrtnih žrtev zaradi vročinskega vala. Hudo je tudi v sosednji zvezni državi Telangana, kjer so temperature čez konec tedna dosegle 48 stopinj Celzija. Samo v zadnjem tednu je v tej zvezni državi zaradi vročine umrlo več kot 200 ljudi. O smrtnih žrtvah poročajo tudi iz drugih delov Indije.


V prihodnjih dneh naj bi po napovedih vremenoslovcev vročina vsaj malo popustila, s prihodom monsunskega obdobja konec meseca pa naj bi Indijci lažje zadihali.