Fanta so aretirali oktobra. Foto: EPA
Fanta so aretirali oktobra. Foto: EPA
Identitete najstnika niso izdali. Foto: EPA

V kazen je zajet že odslužen čas v zaporu, zato naj bi L. M.-ja (polnega imena niso izdali) izpustili 4. decembra. Po izpustitvi bo 14-letnik zapustil Indonezijo, v katero bo imel nato prepoved vstopa nadaljnjih šest mesecev, je po poročanju BBC-ja povedal tožilec Gusti Gede Putu Atmaja.

Fanta so aretirali prejšnji mesec na Baliju, kjer je dopustoval skupaj s svojimi starši, iz policijske centrale pa so ga konec oktobra prestavili v migracijski center za pridržanje.

Indonezijski zakoni o mamilih so med najstrožjimi na svetu, obiskovalce pa že ob vstopu v državo pričaka opozorilo, da te lahko ob največjih prestopkih doleti tudi smrtna kazen.
V zakonodaji je sicer člen, po katerem lahko tiste, aretirane z manjšo količino mamil, napotijo v center za zdravljenje odvisnosti, če dokažejo, da so zasvojeni. V primeru mladoletnih prestopnikov je obvezna izjava staršev.

Čakanje na smrt
Predstavnik indonezijskega ministrstva za zunanje zadeve je prejšnji mesec dejal, da je njihova politika do prepovedanih snovi jasna. "Mislim, da bi se morali so zdaj že vsi zavedati, da bo tiste z nezakonitimi mamili v Indoneziji čakala stroga kazen," je povedal Michael Tene.

Primer je pritegnil mednarodno pozornost, z najstnikom pa je po telefonu govorila tudi avstralska premierka Julia Gillard.
V zaporu na Baliju dva Avstralca zaradi prestopkov z mamili čakata na izvršitev smrtne kazni, medtem ko šest drugih služi dosmrtno kazen.