Medsebojno obstreljevanje med Hamasom in Izraelom se nadaljuje. Foto: EPA
Medsebojno obstreljevanje med Hamasom in Izraelom se nadaljuje. Foto: EPA
Letališče Ben Gurion
K ustavitvi poletov v Tel Aviv je letalske družbe pozvala tudi Evropska agencija za varnost v letalskem prometu. Foto: Reuters
Ban Ki Mun in Benjamin Netanjahu
Ban skuša doseči ustavitev sovražnosti med Izraelom in Palestinci. Foto: Reuters
Zaradi izraelske ofenzive je razseljenih že več kot 100.000 Palestincev. Foto: EPA

Palestinska raketa je priletela okoli kilometer in pol od mednarodnega letališča Ben Gurion in poškodovala dva človeka. Ameriška uprava za letalsko (FAA) je nato vsem ameriškim letalskim družbam za najmanj 24 ur prepovedala polete v Izrael. Sledila je odločitev vodilnih letalskih družb iz Nemčije, Francije in Nizozemske - Lufthansa, KLM in Air France, da ustavijo polete v Tel Aviv.

Izrael je sporočil, da ne vidi razlogov za odločitev ameriških in evropskih letalskih družb. Izraelsko ministrstvo za promet je letalske družbe pozvalo k spremembi odločitve in pri tem zagotovilo, da je letališče Ben Gurion varno ter popolnoma zaščiteno.

Odločitev je bila sprejeta v času, ko se v svetu razpravlja o varnosti poletov nad kriznimi žarišči, čemur je botrovala domnevna sestrelitev malezijskega letala nad nemirnim vzhodom Ukrajine.

Medtem ko se število žrtev izraelske ofenzive v Gazi nezadržno veča, na obeh straneh je zahtevala že več kot 630 mrtvih, si diplomati prizadevajo za pospešitev prizadevanj za dogovor o premirju.

V britanskem Guardianu je v ponedeljek 64 javnih osebnosti, med njimi tudi sedem Nobelovih nagrajencev, pozvalo k mednarodnemu bojkotu Izraela zaradi "vojnih zločinov in možnih zločinov proti človeštvu" v Gazi.

Po srečanju z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem je generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun pozval Izraelce in Palestince h končanju prelivanja krvi in k začetku pogajanj. Ban ima v načrtu tudi srečanje s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom na Zahodnem bregu.

"Moje sporočilo Izraelcem in Palestincem je enako, nehajte se bojevati in se začnite pogovarjati. Vojaška akcija Izraelu ne bo zagotovila večje stabilnosti," je dejal Ban in izrazil pretresenost zaradi Hamasovega raketiranja izraelskih mest, "ki se mora takoj končati", a po drugi strani mora biti po njegovih besedah Izrael "kar najbolj zadržan".

Netanjahu je na skupni novinarski konferenci z Banom zatrdil, da Hamas želi, da bi bilo čim več civilnih žrtev. "Hočejo, ponavljam, hočejo več civilnih žrtev," je dejal in dodal, da Izrael dela to, kar bi naredila vsaka država, če bi teroristi njena mesta obstreljevali z raketami.

Hamas pred ključno izbiro
V poskuse reševanje nove krize v Gazi so se aktivneje vključile tudi ZDA in ameriški državni sekretar John Kerry je med obiskom v Kairu odločno podprl predlog Egipta o vzpostavitvi premirja med Izraelom in Hamasom. "Hamas je pred ključno izbiro in ta bo imela velik vpliv na življenje ljudi v Gazi," je dejal Kerry po pogovoru z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem.

Kerry je izrazil zaskrbljenost glede visokega števila palestinskih žrtev, a hkrati izrazil neomajno podporo izraelski "primerni in legitimni" vojaški operaciji. Ob tem je še dejal, da bodo ZDA Gazi za zmanjšanje humanitarne krize namenile 47 milijonov dolarjev.

"Pokoli se morajo ustaviti"
V dva tedna trajajoči izraelski ofenzivi je umrlo že 616 Palestincev, med njimi skoraj sto otrok in številni civilisti. Na izraelski strani je bilo 29 žrtev, od tega 27 med vojaki in dve med civilisti. Izraelska vojska je sporočila, da pogreša vojaka, za katerega pa domneva, da je mrtev. Pogrešani vojak je bil eden od sedmih vojakov, ki so umrli v nedeljskem napadu. Hamas je v nedeljo sporočil, da je zajel enega izraelskega vojaka, vendar je Izrael takrat to zanikal.

Francoski zunanji minister Laurent Fabius je dejal, da 600 žrtev v Gazi ni sprejemljivo, zato je Izrael pozval, da takoj ustavi "pokole in napade". "Ni sprejemljivo, da je država ogrožena zaradi raketiranja in da rakete padajo na njeno ozemlje, a odziv mora biti primeren," je dejal.

Diplomatski pritisk za končanje nasilja v Gazi
Diplomatski pritisk za končanje nasilja v Gazi