Italijanski senat je otroke prisilil k učenju himne. Foto: EPA
Italijanski senat je otroke prisilil k učenju himne. Foto: EPA

Poslanska zbornica je zakon sicer sprejela že junija, tako da bo zdaj kmalu začel veljati. Poslanci Severne liga so zakonu nasprotovali in ob glasovanju protestno zapustili senatno dvorano. Ta stranka, ki jo mnogi označujejo za fašistoidno, je zakon označila za fašističnega, poleg tega pa naj izraz "bratje Italije" ne bi bil več v skladu s časom.

Na to kritiko je ena od poslank desnosredinske stranke Ljudstva svoboščin odgovorila, da Italijani zdaj poznajo samo začetno kitico himne, preostalega besedila pa ne poznajo.

Novi zakon ob prisilnem učenju himne uvaja tudi 17. marec kot dan enotnosti, ustave, himne in zastave. Na ta dan bodo na državni ravni pripravili slovesnosti, ne bodo pa na ta dan vrata zaprli uradi in šole.

Italijanska himna

Bratje Italijani! Italija se je prebudila, s Scipionovo čelado si je okrasila glavo. Kje je Zmaga? Naj se ji prikloni, saj kot sužnjo Rima jo je ustvaril Bog.


Refren: Postrojimo se v kohorte, pripravljeni smo na smrt. Pripravljeni smo na smrt, Italija nas je pozvala.


Stoletja smo bili zatirani in zasmehovani, ker nismo en narod, ker smo razdeljeni. Naj nas ena zastava in eno upanje združi. Napočil je čas, da združimo moči.


Refren


Združimo se, ljubimo se, zveza in ljubezen razkrivata ljudem Gospodovo pot. Zaprisežimo se svobodi svojega naroda: kdo nas more, zaboga, združene premagati?


Refren


Od Alp do Sicilije, povsod je Legnano; vsakdo kot Ferruccio ima srce, ima roko, otrokom Italije je ime Balilla; zvok vsake trobente je klic k (sicilijanskih) Vesprom.


Refren


To šibje zmaguje nad prodanimi sabljami: avstrijski orel je že izgubil perje. Kri Italije, kri Poljske, je pil skupaj s kozaki, a mu je požgala srce.

Gre za poudarjanje nekaterih nacionalnih vrednot
Slovenska senatorka v Rimu Tamara Blažina je za MMC povedala, da je sama glasovala za zakon, čeprav pri tem poudarja, da sama ni privrženka patriotskih simbolov. "Mislim, da bi morali postajati vse bolj evropski državljani in torej spoznavati vse, kar je povezano z Evropo, vključno z evropsko himno."

Blažina je pojasnila, da je namen zakona spodbuditi poznavanje zgodovine, ki zadeva zedinjenje Italije ter njenih simbolov, od himne do zastave. Do zdaj namreč himna ni bila uzakonjena.

In kako se bo otroke prisililo k učenju himne? Bodo preverjeni ali ocenjevani? Slovenska senatorka pravi, da v zakonu ni predvidena nobena prisila, piše le, da se bo v okviru dejavnosti pri predmetu "Državljanstvo in Ustava" poučevalo tudi z organizacijo srečanj, proslav itd. zgodovinska dogajanja, ki so pripeljala do zedinjenja Italije.

V tem okviru je predvideno poučevanje himne in njenih zgodovinskih in idealnih osnov. Vse drugo je prepuščeno avtonomiji šolskih subjektov, saj parlament nima pristojnosti na področju didaktike. Na podlagi šolske avtonomije bodo naše šole lahko poučevale ob italijanski tudi slovensko himno. Kot je sicer hvalevredno, da pripadniki italijanske manjšine v Sloveniji poznajo in spoštujejo slovensko himno, je povedala Blažina.

Po besedah Blažine absolutno ne gre za poskus dodatne homogenizacije italijanske družbe, ampak gre samo za poudarjanje nekaterih nacionalnih vrednot, s katerimi se lahko posameznik strinja ali pa ne. V primeru Italije, gre tudi za poudarek državne enotnosti, saj nekatere politične sile - v pri vrsti Severna liga - to postavljajo pod vprašaj.

Za poudarjanje teh vrednot se v prvi osebi zavzema predsednik Napolitano, kot je pred njimi že delal njegov predhodnik Ciampi. Omemba manjšin in 6. člena Ustave kot tudi razprava v parlamentu zagotavljata še dodatno ovrednotenje krajevnih posebnosti in raznolikost Italije, je še pojasnila.