Izgredi so pogosti od omejitve števila obiskovalcev na nogometnih tekmah. Foto: EPA
Izgredi so pogosti od omejitve števila obiskovalcev na nogometnih tekmah. Foto: EPA

Spopad z varnostnimi silami se je zgodil pred tekmo med nogometnima kluboma Zamalek in Enppi, ki sta se pomerila na stadionu v egiptovski prestolnici. Policija je najprej uporabila solzivec proti nemirnim nogometnim navijačem, sledilo je streljanje, pri čemer je bilo po zadnjih podatkih državnega tožilstva ubitih 22 ljudi, več deset pa je bilo ranjenih.

Egiptovsko notranje ministrstvo je sporočilo, da je večje število navijačev Zamaleka prišlo na ogled tekme in so skušali na silo vdreti na stadion, zaradi česar so morale posredovati varnostne sile.

Pravi razlog za nasilje - politična nestabilnost
Tekme domače nogometne lige potekajo pred omejenim številom navijačev od februarja leta 2012, ko je v nemirih na stadionu v Port Saidu umrlo več kot 70 ljudi. Od takrat so nogometni navijači že večkrat skušali vdreti na stadione, kamor so imeli prepoved obiska.

A bolj kot nogomet je vzrok za nasilje političen - prav organizirane navijaške skupine so tvorile revolucionarno jedro prevrata, ki je odnesel Hosnija Mubaraka. A po treh letih političnih nemirov v Egiptu znova vlada vojaška diktatura Abdela Fataha El Sisija, ki je z državnim udarom odstavil na svobodnih volitvah izvoljenega predsednika Mohameda Morsija in njegovo Muslimansko bratovščino.