Hercog (levo) je na volišču dejal, da bo za Netanjahuja glasoval tisti, ki želi iti po poti razočaranja in obupa. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Hercog (levo) je na volišču dejal, da bo za Netanjahuja glasoval tisti, ki želi iti po poti razočaranja in obupa. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Izraelski premier Netanjahu svari pred palestinskimi državljani Izraela, ki predstavljajo okoli 20 odstotkov prebivalcev. Foto: Reuters
Izak Hercog obljublja politiko miru. Foto: Reuters
Judovski naseljenci, ki živijo v mestih in naseljih na palestinskem Zahodnem bregu, ki so nezakoniti po mednarodnem pravu, lahko sodelujejo na izraelskih volitvah, medtem ko tam živeči Palestinci te pravice nimajo. Za njih velja vojaško pravo. Foto: Reuters
Napete volitve v Izraelu brez jasnega rezultata

Kot poročata Channel 10 in Channel 1, sta Netanjahujev Likud in Hercogova Sionistična unija v 120-članskem knesetu dobila vsaka po 27 sedežev.

Po drugi strani Chennel 2 poroča, da je Likud zmagal z 28 poslanskimi sedeži proti 27, ki naj bi jih osvojila Sionistična unija, ki sta jo decembra lani vzpostavili Hercogova Delavska stranka in stranka Hatnua pod vodstvom nekdanje zunanje ministrice Cipi Livni.

Netanjahu je po objavi izidov vzporednih volitev na svojem Twitterju zapisal, da gre za veliko zmago Likuda in veliko zmago Izraelcev, medtem ko je Hercog sporočil, da je še vse odprto.

Uradni izidi bodo znani v sredo zjutraj. Je pa že jasno, da bodo tretja najmočnejša sila v knesetu izraelski Arabci, ki so kot Združena lista pod vodstvom Ajmana Odeha osvojili 13 poslanskih sedežev. To je prvič, da je arabska manjšina v Izraelu osvojila toliko glasov. Napovedali so sicer, da ne bodo vstopili v koalicijo z nobeno stranjo in da želijo biti v opoziciji.


Vabljeni k branju kolumne Igorja Juriča. Sicer pa več o volitvah v Izraelu v Globusu, ki bo na sporedu ob 23.05 na 1. programu televizije Slovenija.


Polarizirana predvolilna kampanja

V parlament naj bi se uspelo uvrstiti okoli desetim ali celo enajstim strankam, od palestinskih do ultraortodoksno judovskih. Predvolilna kampanja je bila izrazito polarizirana, potekala pa je predvsem glede vprašanja, ali naj državo še naprej vodi sedanji premier, znan tudi kot Bibi. Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da gre pravzaprav za neke vrste referendum glede Netanjahujevega še tretjega mandata, potem ko se je decembra odločil za predčasne volitve, dve leti pred koncem mandata.

Netanjahu je kampanjo zasnoval predvsem okoli t. i. varnostnih vprašanj, posebej vprašanja odnosov z Iranom. Medtem ko je Netanjahu širil zasedbo okupiranih palestinskih ozemljih z gradnjo nezakonitih judovskih naselij, kar obljublja tudi za prihodnost, je Hercog obljubil politiko miru. Del te naj bi bil tudi napovedan dialog s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Nič z vlado narodne enotnosti
Ob oddaji glasu je Netanjahu že zavrnil možnost vlade narodne enotnosti, torej koalicijo Likuda s Sionistično unijo. Po njegovem mnenju je namreč laburistična stranka oziroma Sionistična unija stranka kontradikcij. Kot je dejal po poročanju BBC-ja, bo oblikoval nacionalistično vlado.

Netanjahu: Arabski volivci prihajajo v tropih
Netanjahu je medtem objavil videosporočilo na družbenem omrežju Facebook, v katerem hujska proti Palestincem. BBC tako poroča, da na posnetku Netanjahu pravi: "Vladavina desnice je v nevarnosti. Arabski volivci prihajajo na volišča v tropih. Levičarske organizacije jih dovažajo z avtobusi."

Hercog je na volišču dejal, da bo za Netanjahuja glasoval tisti, ki želi iti po poti razočaranja in obupa. "Kdor koli si želi sprememb, upanja in resnično boljše prihodnosti za Izrael, bo volil za Sionistično unijo, ki jo vodim jaz," je dodal po poročanju portala ynet.

Palestinci združeni
Na tokratnih volitvah nastopa tudi Združena lista, koalicija štirih strank v Izraelu, ki zastopajo palestinske državljane. Kot poroča Al Džazira, so Palestinci ob strani pustili ideološke razlike - stranke so tako islamistične kot komunistične - in nastopajo skupaj, v to jih je prisilila sprememba zakonodaje.

Pod vodstvom skrajno desničarskega izraelskega zunanjega ministra Avigdorja Liebermana je zakon tako dvignil volilni prag z dveh na 3,25 odstotka. Novi prag ima po mnenju Palestincev namen iz izraelskega parlamenta izriniti palestinske stranke, poroča Al Džazira, kar je te stranke prisililo v sodelovanje.

Lieberman, ki tudi sam živi v nezakoniti judovski naselbini na Zahodnem bregu, je po poročanju medijev nedavno pozval celo k obglavljanju palestinskih državljanov Izraela, ko je na predvolilnem shodu dejal, da bi morali "dvigniti sekiro in jih obglaviti", pri čemer je govoril o palestinskih državljanih, ki ne bi bili zvesti Izraelu. Lieberman ima ambicije postati izraelski obrambni minister po današnjih volitvah.

"Dokler bom premier, ne bo palestinske države"
Izraelski premier Netanjahu, ki nadaljuje konsolidacijo izraelske okupacije palestinskih ozemelj, je pred volitvami napovedal, da dokler bo premier, ne bo dopustil nastanka palestinske države. Ravno dan pred volitvami je napovedal gradnjo novih 1.000 domov za judovske naseljence v mednarodnopravno nezakonitih naselbinah v okupiranem Vzhodnem Jeruzalemu.

Pred volitvami je za javni radio še dejal, da je rešitev v obliki dveh držav nebistvena, češ da se je "realnost spremenila" in da bi "vsako ozemlje, ki bi se predalo, prevzeli radikalni islamisti".

Odločilna bo volilna udeležba. Še v zadnjih dneh je bila petina od skupno 5,8 milijona volilnih upravičencev neodločenih. Izrael ima proporcionalni volilni sistem, doslej pa na volitvah nikoli nobeni stranki ni uspelo osvojiti jasne večine.

Napete volitve v Izraelu brez jasnega rezultata