V JAR-u žalujejo za ljubljenim Mandibo. Foto: EPA
V JAR-u žalujejo za ljubljenim Mandibo. Foto: EPA
Vest o Mandelovi smrti je pretresla svet. Foto: EPA

Medtem ko ljudje žalujejo za ikono boja proti apartheidu, se vlada vneto pripravlja na žalno slovesnost, ki bo v torek.

Sprevod s posmrtnimi ostanki nekdanjega južnoafriškega predsednika bo po ulicah Pretorie potekal v sredo, četrtek in petek. Vsako jutro na omenjene dni, ko naj bi sprevod zapustil mrtvašnico, bodo javno objavili traso sprevoda.

Zdaj je že znano, da bo državni pogreb Mandele potekal 15. decembra, pokopali pa ga bodo v vasi Qunu na jugu države, kjer je odraščal. Predtem bo v torek potekala žalna slovesnost, ki jo bodo pripravili na nogometnem stadionu v Johannesburgu. Na njej pričakujejo skoraj 95.000 ljudi, med njimi številne svetovne voditelje in slavne osebnosti.

Svojo udeležbo sta med drugim napovedala zdajšnji in dva nekdanja predsednika ZDA, Barack Obama, Bill Clinton in George Bush mlajši, ter številni drugi, iz Slovenije pa naj bi se je udeležil predsednik Borut Pahor.
Žalna slovesnost v torek
Vlada v JAR-u se medtem vneto pripravlja na izvedbo torkove žalne slovesnosti v spomin na umrlega "očeta naroda". V Pretorii in Johannesburgu so po navedbah turističnih agencij v pričakovanju prihoda uglednih gostov rezervirali vse hotele in avtomobile za najem.

Južnoafričani medtem z molitvijo, prižiganjem sveč in prepevanjem pesmi žalujejo in se spominjajo ljubljenega Madibe, kot so ga klicali po imenu njegovega plemenskega klana. Več sto ljudi se je zbralo pred njegovo hišo v severnem predmestju Johannesburga, Houghton, kjer je v četrtek po dolgotrajni bolezni umrl v starosti 95 let.

V vasi Qunu, kjer bodo Mandelo prihodnjo nedeljo pokopali, za pokojnim medtem žalujejo tiho in brez pretiranega izražanja čustev. "Žalujemo, zasluži si (Mandela) naše največje spoštovanje," je dejal vodja vasi Mfundo Mtirara, sicer Mandelov nečak.
Po besedah Mtirare bo delegacija iz vasi, med njimi tudi Dalindyebo, kralj klana Thembu, ki mu je pripadal Mandela, danes odpotovala v Johannesburg, da bi se sešla z Mandelovo družino in se pogovorila o pripravah na pogreb.