Prizorišče zadnjega samomorilskega napada v Sani, glavnemu mestu Jemna. Foto: Reuters
Prizorišče zadnjega samomorilskega napada v Sani, glavnemu mestu Jemna. Foto: Reuters

Napad se je zgodil v trenutku, ko so se na dvorišču akademije zbrali kadeti, ki so končali pouk in so bili pripravljeni na odhod domov. Takrat je med množico bodočih policistov stopil mladenič in se razstrelil.

"Glasna eksplozija je pretresla območje, nato smo stekli proti vhodu, kjer je 48 kadetov ležalo po tleh v krvi. Strašen prizor, kri vsepovsod," je Reutersu dogodek opisal policist - stražar na akademiji.

V majskem napadu 90 mrtvih
V podobnem napadu na vojake, ki so vadili za vojaško parado, je bilo maja v Sani ubitih kar 90 ljudi. Odgovornost za takratni napad je prevzela Al Kaida Arabskega polotoka, ki je s tem pokazala, da so nestabilne jemenske oblasti daleč od zmage nad islamističnimi uporniki.

Al Kaida dobro izkorišča zmedo v Jemnu, potem ko je novembra po 32 letih vladanja odstopil predsednik Ali Abdulah Saleh. Februarja je bil za novega predsednika izvoljen Abdrabuh Mansur Hadi, ki pa se mora spopadati z več konflikti. Na jugovzhodu ob islamistih delujejo tudi južni separatisti, v severnem delu države pa poteka tudi upor šiitov.