Smog nastane zaradi požigov gozdov in šotišč. Lani so bili deli Indonezije več tednov v primežu smoga. Foto: EPA
Smog nastane zaradi požigov gozdov in šotišč. Lani so bili deli Indonezije več tednov v primežu smoga. Foto: EPA

Raziskovalci obeh univerz so za svojo analizo uporabili zapleten analitični model, kjer so kombinirali satelitske podatke, zdravstvene posledice zaradi smoga in podatke o onesnaženju. Z modelom so ocenili, da bi bil lanski smog, ki je nastal zaradi gozdnih požarov, lahko kriv za predčasno smrt 90.000 ljudi v Indoneziji in za več tisoč v Singapurju in Maleziji.

Gre za precej višjo številko, kot so domnevali sprva. Indonezija je namreč sporočila, da je zaradi smoga umrlo 19 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V raziskavi so sicer obravnavali le posledice drobnih trdih delcev PM 2,5 na odraslih ljudeh, ne pa tudi vpliva na mladostnike ali posledic drugih toksičnih snovi, ki nastanejo pri požarih.

Smog posledica požigov
Indonezijska vlada je pred tem vztrajala, da se pospešeno bori proti smogu, med drugim s prepovedjo novih plantaž palm, iz katerih pridobivajo palmovo olje, in z ustanovitvijo agencije za obnovitev šotišč.

Smog je vsakoletni problem, ki nastane zaradi požigov gozdov in šotišč, saj na ta način lastniki najhitreje očistijo teren, na katerem nato zasadijo palme za palmovo olje in drevesa za celulozni les. Lanski požari so bili še posebej hudi, zaradi česar so bili deli države več tednov v primežu smoga.