"Pokol v Marikani" je pretresel Južno Afriko, ki je doživela najbolj krvav dan po padcu apartheida. Foto: EPA
Julius Malema
Julius Malema kljub izgonu iz ANC-ja ostaja s svojimi skrajnimi stališči in besedami vpliven in odmeven politik. Foto: EPA
Obtoženi rudarji na prostost

Razmere med rudarji v Južni Afriki ostajajo izredno napete. Potem ko je policija pred dvema tednoma v rudniku Marikana ustrelila 34 rudarjev, v najrazvitejši afriški državi vlada strah pred novimi incidenti, ki dobivajo politične razsežnosti.

Posredno vpleten vrh "črne elite"
Ponedeljkovo streljanje se je zgodilo v rudniku zlata Gold One, kjer imata lastniški delež tudi nečak predsednika Jacoba Zume in vnuk Nelsona Mandele.

Spopad rudarjev s stavkokazi
Rudarji so že dalj časa zahtevali povišico plač, pri čemer so bili neuspešni, zato so začeli splošno stavko. Ob ponedeljkovem prihodu v službo so stavkajoči rudarji napadli stavkokaze, ki jih je najelo podjetje. Oboroženi varnostniki so posredovali in pri tem stavkajoče rudarje pregnali z gumijastimi naboji, pri čemer so resneje ranili štiri rudarje.

Država, pretresena zaradi žrtev policijskega nasilja in kasnejše obtožbe 270 rudarjev po dikciji iz obdobja apartheida, je razdeljena. Protesti in stavke rudarjev so opozorile "mavrični narod", da je elita vladajoče stranke ANC pozabila na veliko večino temnopoltih, ki od konca apartheida in vladavine belopoltih niso bili deležni bogastev in napredka najbolj razvite države v Afriki.

Ponovni vzpon Maleme?
Vse glasneje odmevajo pozivi militantnega populista Juliusa Maleme, ki je rudarje pozval, naj v svojih zahtevah po povišanju plač ukrepajo tako, da bodo s stavkami povsem onemogočili normalno delo rudnikov. 31-letni Malema je bil vodja Mladinske lige ANC-ja, podmladka vladajoče stranke, ki pa je pod njegovim vodstvom prevzel izredno radikalna stališča. Malema skrbno izrablja rasna in narodna nasprotja; zaradi rasističnih govorov je bil že večkrat obsojen, zaradi česar je padel v nemilost predsednika Zume.

Po dolgotrajnem postopku je bil Malema aprila letos dokončno izključen iz Afriškega nacionalnega kongresa (ANC), potem ko so ga že leta 2010 suspendirali zaradi rasističnih govorov in zlorabe sredstev Mladinske lige ANC-ja.

Sprva obtoženi rudarji na svobodi
Ravno v ponedeljek je bila iz pripora izpuščena prva skupina 47 od 270 rudarjev, ki so jih po apartheidovski pravni logiki obtožili krivde za smrt 34 rudarjev, ki jih je ustrelila policija. Po silnem ogorčenju Južnoafričanov in negodovanju vlade so tožilci v nedeljo vendarle umaknili nesmiselno obtožbo.

Obtoženi rudarji na prostost