51-letni Nils Horner je zadnja leta delal kot dopisnik iz Azije in z Bližnjega vzhoda. Foto: EPA
51-letni Nils Horner je zadnja leta delal kot dopisnik iz Azije in z Bližnjega vzhoda. Foto: EPA

Napad se je zgodil v bližini libanonske restavracije v bogati četrti Vazir Akbar Kan, kjer ima sedež več veleposlaništev. V omenjeni restavraciji je bilo januarja v napadu ubitih 21 ljudi, med njimi 13 tujcev. Za takratni napad so odgovornost prevzeli talibanski uporniki, ki pa odgovornost za današnji napad zavračajo. Priče so sicer povedale, da so slišale le en strel. Horner je bil ob napadu v vozilu s prevajalcem.

"Preverili smo pri naših mudžahidih in niso vpleteni," je sporočil tiskovni predstavnik talibanov Zabiulah Mudžahid. "Odgovornosti za ta napad ne prevzemamo," je poudaril.

Sprva so agencije poročale, da je bil ubit novinar, ki je delal za neki britanski kanal. Švedski nacionalni radio je pozneje sporočil, da je bil ubit njihov poročevalec. "Nils je bil eden naših najboljših in najbolj izkušenih poročevalcev. Kar se mu je zgodilo, je grozljivo," je poudarila izvršna direktorica radia Cilla Benko. Dodala je še, da na radiu še skušajo ugotoviti, kaj natančno se je zgodilo.

Tiskovna predstavnica švedskega zunanjega ministrstva Linn Duvhammar je potrdila smrt švedskega državljana, starega nekaj čez 50 let. Kot so sporočili, je bil moški ustreljen v Kabulu in je zaradi prehudih ran umrl.

Horner je bil star 51 let. Kot poročevalec švedskega radia je začel delati leta 2001, večinoma pa je pokrival Azijo in Bližnji vzhod.